RUSKI PRIRODNI LEKOVI ZA PREVENCIJU SRČANIH BOLESTI: Pasulj snižava holesterol

Autor:

Lifestyle

17.09.2018

04:15 >> 11:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Masti u organizmu koje negativno utiču na vaše zdravlje redukujte pravilnom ishranom, smanjite pušenje i pijte maksimalno dve šolje kafe dnevno.

RepublikaFoto: pixabay.com
U pasulju se nalazi pektin, koji uklanja loš holesterol

Iako neophodan i sastavni deo organizma, holesterol, odnosno količina masti u organizmu, može da dovede do bolesti srca ukoliko je njegov nivo povišen.

O njemu kolaju brojni mitovi i pogrešna shvatanja, a prema rečima ruskog lekara dr Pavela Valerijeviča Evdokimenka, jedan od njih je da holesterol ulazi u naše telo putem masne i životinjske hrane.

- Zapravo, oko 80 odsto holesterola proizvodi samo telo: jetra, nadbubrežne i polne žlezde, creva, bubrezi. Na primer, jetra bilo koje osobe svaki dan samostalno sintetizuju do pet grama holesterola. Samo oko 20 odsto holesterola ulazi u naše telo hranom - objašnjava dr Evdokimenko.

On savetuje da što više boravite na suncu jer vitamin D pomaže da se nivo holesterola u organizmu smanji. Preporučuje i da redukujete konzumaciju kafe na maksimalno dve šoljice dnevno.

- Istraživanja su pokazala da neki od sastojaka kafe (nije kofein) podižu nivo holesterola u organizmu. Zato je važno da ne pijete više od dve šoljice kafe na dan - navodi doktor.

Evdokimenko upozorava i da treba biti oprezan sa slanom hranom.

- Smanjite količinu konzumirane soli. Visoka koncentracija soli u telu dovodi do pogoršanja rada bubrega i jetre, do zgrušavanja krvi i povećanja holesterola. Dakle, kao i u slučaju povećanog krvnog pritiska, poželjno je umanjiti unos soli na jednu kašičicu dnevno - poručuje on.

Foto: pixabay.com

Navodi i da treba izbegavati pušenje, a više se kretati jer je nedovoljna fizička aktivnost jedan od uzroka povećanog holesterola.

- Holesterol je neophodan za vezivanje i nošenje proteina. Ako se osoba malo kreće, holesterol se polako konzumira. Ali čim osoba poveća fizički napor, mišići, figurativno govoreći, jedu holesterol i smanjuju se - tvrdi ovaj ruski lekar.

Da smanjite nivo holesterola u telu, pomoći će vam i drugačiji režim ishrane, što se odnosi posebno na one namirnice koje u sebi sadrže veliku količinu pektina.

KORISNE NAMIRNICE

PASULJ

Ova mahunarka bi trebalo da bude podrazumevani deo menija osoba koje imaju povišeni holesterol u krvi. U pasulju se nalazi pektin, koji uklanja loš holesterol iz organizma pre nego što stigne da napravi problem. Kod osoba koje su dnevno jele jednu i po šolju kuvanog pasulja nivo holesterola je smanjen za 20 odsto

RepublikaFoto: pixabay.com

ORASI I BELI LUK

Koštunjavo voće doprinosi snižavanju holesterola i njegovom održavanju. Orahe jedite između obroka: jednu šaku ili od 30 do 60 grama dnevno. Ovo voće sadrži puno masti koje daju osećaj sitosti. Beli luk takođe smanjuje ukupni nivo holesterola, može sprečiti razvoj kardiovaskularnih bolesti jer smanjuje broj enzima uključenih u proizvodnju holesterola u jetri. Da bi se održao normalan nivo holesterola, dovoljno je dnevno jesti pola čena belog luka

RepublikaFoto: pixabay.com

OVSENE MEKINJE

Pola šolje ovsenih mekinja dnevno u obliku žitarica ili kolača dovoljno je da se povišeni holesterol u krvi stabilizuje. Studenti medicine univerziteta u Kolumbiji jeli su ovsene mekinje dnevno tokom četiri nedelje, a ukupan nivo holesterola kod njih smanjen je za 5,3 odsto. Iako ovsene mekinje sadrže više rastvorljivih vlakana, i ovsene pahuljice mogu da smanje nivo holesterola

RepublikaFoto: pixabay.com

GREJPFRUT, POMORANDŽA I JABUKA

Veće količine ovog voća - manje holesterola u organizmu. Grejpfrut takođe sadrži pektin, koji smanjuje holesterol u proseku za 7,6 odsto u roku od osam nedelja. Za doručak pojedite pola grejpfruta, jabuku ili nekoliko kriški pomorandže za ručak i imaćete značajno niži holesterol

RepublikaFoto: pixabay.com

PROPOLIS

Da bi se očistili krvni sudovi od holesterola, tri puta dnevno, 30 minuta pre jela, pijte po sedam kapi od četiri procenta tinkture propolisa rastvorenih u 30 ml vode. Pridržavajte se ovog tretmana četiri meseca.

RepublikaFoto: pixabay.com

RECEPTI

Napitak sa belim lukom

Sastojci:

  • 30 čenova belog luka
  • četiri limuna

Priprema: Beli luk sameljite u blenderu i pomešajte sa četiri sitno iseckana limuna sa korom. Smesu sipajte u dva litra vode i sve zajedno kuvajte do ključanja, a zatim ohladite napitak. Smesu sipajte u tegle i čuvajte u frižideru. Konzumirajte jednom dnevno 50 mililitara na prazan stomak pre ručka. Nakon tri nedelje napravite pauzu sedam dana, te ponovite postupak.

Salata od brokolija i karfiola

Sastojci:

  • 100 g brokolija i karfiola
  • 3-4 krastavca
  • 3 mala paradajza
  • bosiljak
  • 6 listova zelene salate
  • 3 čena belog luka
  • so
  • maslinovo ulje
  • sok od pola limuna

Priprema: Prokuvajte brokoli i karfiol, ali tako da i dalje zadrže čvrstoću, i podelite na manje cvetove. Beli luk pomešajte sa solju u posudi gde ćete spremati salatu. Iseckajte krastavce i paradajz. Dodajte listove zelene salate i bosiljak. Začinite maslinovim uljem i sokom od pola limuna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading