KVARNI MLEČNI ZUBI OPASNI PO ZDRAVLJE: Saveti za pravilan razvoj deteta

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veoma su pogrešne tvrdnje da se mlečni zubi ne popravljaju (pre treće, četvrte godine). Karijes u bilo kom uzrastu se mora sprečavati i lečiti jer, u suprotnom, dolazi do propadanja zuba i ugrožavanja opšteg zdravlja, upozorava prof. dr Jovan Vojinović.

RepublikaFoto: pixabay.com
Roditeljski zadatak je da deci nađu dobrog stomatologa

Koliko tvoje dete ima godina kada ga tako mučiš sa odlaskom kod zubara, pitao me je poznanik koji se izbezumio od čuđenja kada je čuo da je reč o petogodišnjaku koji je do sada verovatno više puta bio kod stomatologa nego mnogi odrasli u našem društvu, koji sada posle pranja zuba ujutro i uveče koristi interdentalnu četkicu, a pred spavanje maže antikarijes pastom zube i desni. "Što ga maltretiraš", postavio je još jedno pitanje, koje dovoljno govori o tome koliko su ljudi u Srbiji neinformisani kada je oralno zdravlje u pitanju, a posebno kada se radi o mlečnim zubima. Čak i neki zubari ostavljaju roditelje u uverenju da mlečni zubi nisu važni, zbog čega više od 35 odsto beba u našoj zemlji ima znake zubnog kvara, dok je u razvijenim zemljama to slučaj samo u socijalno nižim i neobrazovanim slojevima društva i kod imigranata.

RODITELJSKI ZADATAK

Foto: Privatna arhiva
prof. dr Jovan Vojinović

Zato je najveći roditeljski zadatak da, osim dobrog pedijatra, pronađu i dobrog zubara za svoje dete. Mi smo promenili nekoliko ordinacija dok nismo pronašli prof. dr Jovana Vojinovića, koji nam je pomogao da se izborimo sa velikim problemom zvanim cirkularni karijes. To je agresivno obolevanje mlečnih zuba u ranom detinjstvu, koje može da bude uzrok ozbiljnih zdravstvenih problema i ugrozi ishranu i razvoj deteta, a zapaljenja u viličnim kostima mogu da oštete klice stalnih zuba.

- Mlečni zubi ne bi postojali da nisu važni. Oni obezbeđuju ishranu, razvoj vilica, stalnih zuba, govora, pa i estetiku koja je sve važnija komponenta psihološkog sazrevanja i socijalizacije. U periodu mlečnih zuba je neophodno da se izgrade sve zdrave navike koje se teže prihvataju u kasnijim uzrastima - kaže redovni profesor dečje i preventivne stomatologije za Srpski telegraf i dodaje da je za zdravlje zuba veoma važan upravo period trudnoće i mlečne denticije.

- Zabrinjavajuće su i tvrdnje da se mlečni zubi "ne popravljaju" ili da se to ne radi pre treće, četvrte godine jer su veoma pogrešne. Karijes u bilo kom uzrastu se mora pre svega sprečavati, ali i lečiti jer, u suprotnom, dolazi da propadanja zuba i ugrožavanja opšteg zdravlja. Važno je da se što ranije otkriju početne promene koje se u potpunosti mogu zaceliti. I jedan jedini oboleli zub je znak visokog rizika. Izgovori da se takvi zubi ne vade da bi se čuvao prostor za stalne zube nikada nisu bile zvanični stav - kaže zubar koji je diplomirao na Stomatološkom fakultetu u Beogradu kao prvi student u istoriji fakulteta sa prosečnom ocenom 10 i autor veoma posećene zdravstveno vaspitne FB stranice "Dečja stomatologija", koja ima 31.000 pratilaca.

Dakle, sa brigom o bebinim zubima se počinje još dok je u stomaku jer trudnica mora da izbegava slobodne šećere u ishrani i unosi dovoljne količine kalcijuma, fosfata, magnezijuma i vitamina A i D.

Foto: Privatna arhiva
Bezube grebenove treba prebrisati gazicom posle podoja i obroka, posebno pred spavanje

PRANJE DESNI POSLE PODOJA

- Nedostatak ovih materija može da utiče na stvaranje zubne gleđi slabijeg kvaliteta kod bebe. Unos velikih količina šećera nije dobro ni za zdravlje trudnice ni za razvoj ploda, a posebno jer može kasnije kod bebe stvarati povećanu potrebu za slatkim - objašnjava srpski doktor, koji je učestvovao u ekspertskim timovima Svetske zdravstvene organizacije za preventivnu stomatologiju, i dodaje da se sa brigom o zubićima počinje pre nego što izniknu.

- Bezube grebenove treba prebrisati gazicom posle podoja i obroka, posebno pred spavanje. Sa pranjem zuba se započinje odmah po njihovom nicanju, kada je važno i posetiti dečjeg stomatologa. U početku se dobro prebrišu gazicom ili naprstkom, a kasnije se postepeno prelazi na četkicu i pastu - objašnjava stomatolog koji je držao predavanja i u Japanu, Kini, Rusiji, Poljskoj, Nemačkoj i mnogim drugim državama i naglašava da su slobodni šećeri najveći faktor koji ugrožava zdravlje zuba.

Foto: pixabay.com
Bakterije preradom šećera nagomilavaju organske kiseline, koje tope zubnu gleđ

IZBACITE ŠEĆERE, SPASITE ZUBE

Bez slobodnih šećera nema karijesa. Oni podstiču naseljavanje i umnožavanje štetnih (kariogenih) bakterija, koje u usta bebe dolaze pre svega preko majke i članova porodice. Zato je veoma značajno da oni imaju čiste i zdrave (popravljene) zube. Bakterije preradom šećera nagomilavaju organske kiseline, koje tope zubnu gleđ, tj. izvlače iz nje minerale. Ako se uklone uzroci kiselosti, gleđ će se potpuno oporaviti. U suprotnom, sve više slabi i u jednom trenutku puca. Ako se defekti ne zatvore plombama, razaranje se nastavlja i infekcija se širi kroz središte zuba u viličnu kost i uzrokuje hronična (procesi) i akutna zapaljenja (otok) koja ugrožavaju i opšte zdravlje.

- Važno je imati na umu da plombe samo sprečavaju širenje defekta i infekciju zuba, ali ne zaustavljaju razvoj karijesa na drugim površinama i zubima, one nisu večne i ne predstavljaju idealnu zamenu za zdravo zubno tkivo - kaže doktor koji je objavio više od 15 knjiga i brojne naučne radove na temu dečje i preventivne stomatologije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading