DANAS SVE PORODICE OBAVEZNO MORAJU DA IZGOVORE OVU MOLITVU: Mnogima će se OSTVARITI najveća životna želja!

Autor: M.O.

Lifestyle

08.04.2024

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj praznik donosi dobre vesti parovima koji žele decu!

DANAS SVE PORODICE OBAVEZNO MORAJU DA IZGOVORE OVU MOLITVU: Mnogima će se OSTVARITI najveća životna želja!

Foto: Printskrin

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Sabor Svetog Arhangela Gavrila, što predstavlja važan verski praznik sa dubokim duhovnim značenjem za vernike. Praznik se obeležava dvaput u godini – 8. aprila i 26. jula, kao letnji Aranđelovdan. Arhanđel Gavrilo, poznat i kao Gabrijel, Gavril i Džibril, ima poseban značaj kao glasnik Božiji, koji saopštava ljudima odluke Gospoda.

U Jevanđelju po Luki, on se javlja Zahariju i Devici Mariji i predviđa rođenje Jovana Krstitelja i Hrista, a mnoge hrišćanske tradicije ga poštuju kao sveca.

Sveti Gavrilo u srpskom narodu

Sveti Gavrilo veoma je poštovan u srpskom narodu, što je vidljivo i kroz kulturne izraze kao što je njegovo prikazivanje kao Belog anđela na čuvenoj fresci manastira Mileševa. Interesantno je da je ova slika poslata u svemir kao simbol pozdrava drugim rasama u vasioni, univerzalni znak mira, ljubavi i radosti. Takođe, u srpskom narodu se veruje da je Sveti Gavrilo zaštitnik od vremenskih nepogoda, kako za ljude, tako i za stoku.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Današnji dan ima ogromnu duhovnu  moć

Običaji i verovanja

Na dan Sabora Svetog Arhangela Gavrila, postoje razni običaji i verovanja. Na primer, devojke se uzdržavaju od izvođenja ručnih radova poput šivenja i pletenja, a smatra se da je ovo najbolje vreme za započinjanje novih početaka. Takođe, parovi koji teže da imaju decu, mole se Svetom Gavrilu, verujući da on donosi dobre vesti.

U nekim krajevima, arhanđela Gavrila slave čobani i nazivaju ga volujskim svetcom. Takođe, od dana Sabora Svetog Arhangela Gavrila pa sve do Ćirilovdana, 28. jula, nastaje period poznat kao Gorešnjaci, koji predstavlja najtoplije dane u toku godine, obeležene velikim vrućinama.

Sabor Svetog Arhangela Gavrila je praznik posvećen dobroti i davanju, podsećajući vernike da se sete svojih bližnjih, kao i onih koji imaju manje nego oni. Ovaj praznik ima posebno mesto u srcima vernika i predstavlja vreme posvećeno duhovnosti, molitvi i zajedništvu.

Molitva Sv. Arhangelu Gavrilu

Sveti Arhangele Gavrilo, koji donese neizrečenu radost sa neba Prečistoj D‌jevi, ispuni radošću i veseljem srce moje gordošću ispunjeno. O veliki Arhangele Božiji Gavrilo, ti si blagovestio Prečistoj D‌jevi Mariji začeće Sina Božijeg. Objavi i meni grešnom strašni dan moje smrti i umoli Gospoda Boga za moju grešnu dušu, da bi mi oprostio moje grehe; da me ne zarobi lukavi demon i ovlada mnome. O veliki Arhangele Gavrile! Sačuvaj me od svih nevolja i svih bolesti, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading