ŽENE, VI TO MOŽETE: Probudite liderski potencijal u sebi!

Autor:

Lifestyle

11.03.2018

00:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Žena lider – nije tajna da mnogi gledaju žene popreko zbog određenih osobina koje muškarcima donose poštovanje. Ovaj fenomen ima različite efekte koji ženama otežava napredovanje u korporativnom svetu, jer se određeno ponašanje pripisuje isključivo muškarcima. Na taj način se poništava ideja da žena lider može biti podjednako dobra (ili čak i bolja) za pojedine uloge i pozicije. Ali frustrirajuće je što ovakva situacija dovodi do toga da žena zanemari svoj liderski potencijal.

Foto: pixabay.com
Vi to možete!

Postoji razlog za to; ponašanja i osobine poput ambicije, asertivnosti i beskompromisne vizije su upravo osobine zbog kojih se žene na liderskim pozicijama često kritikuju, a koje su zapravo neophodne. Ali imamo dobre vesti – ne morate da se obazirete na to. Najbolje što možete da uradite jeste da budete odgovorni za svoje divno, ambiciozno, šefovsko JA.

Žena kao zapovednički lider (bossy)

Kada čovek preduzme odgovornost, on je vođa. Kada isto to uradi žena lider, dobija etiketu nekoga ko stalno naređuje. Ovo je čist primer dvostrukog standarda. Zašto bi žena koja je lider bila negativno okarakterisana? Zašto ne bi neko, bilo žensko bilo muško, uzeo stvar u svoje ruke i bio šef? Samo se kod žene u biznisu reči zapovest, šef, lider posmatraju sa duboko negativnom konotacijom.

U stvarnosti, žene koje se bore za vodeću poziciju okarakterisene su kao neko ko stalno naređuje („bossy“). Za sada se izgleda to ne može izbeći, zato ovakve oznake treba nositi kao ordenje časti. Zašto biste se stidele nečega što volite da radite i u čemu ste dobre? Volite organizaciju, volite da vodite, da sarađujete, da usmeravate svoje timove i uradite najbolji mogući posao? Samo napred! Ne dozvolite da tuđe osude i stereotipi utiču na vas.

Foto: pixabay.com

Žena kao beskompromisni lider (oštrokondža)

Svi vole beskompromisne ljude. Pogledajte samo kako se svi dive Toniju Starku ili Gordonu Remziju. Svi ih obožavaju zato što oni kažu i rade stvari koje niko ne sme, a svi bi hteli. Oni ne trpe svakoga, govore sve što im je na umu, znaju šta treba da se uradi, i to i urade!

Ali kada je žena lider takva? Odjednom nije okarakterisana kao šarmantna, već kao „oštrokondža“. To je samo sinonim za nekoga ko zna šta mu treba i ko će se postarati da to i dobije. Svakako je lakše reći nego uraditi, naročito u okruženju koje vas konstanto sputava zato što ste jake volje i karaktera. Morate verovati svojim instinktima i intuiciji da biste uradili i rekli ono što treba, jer samo tako možete ostvariti svoju viziju.

Foto: pixabay.com

Žena kao asertivni lider (teška osoba)

Još jedna negativna osobina koja se lepi za žene na liderskim pozicijama jeste ta da je neko teška osoba. To zapravo znači da ne pristajete na sve, da shvatate okolnosti određene situacije i da nećete lako odustati. Dakle, odbacite ovaj stereotip i shvatite da niko nije napredovao u poslu, politici, a da je pustio druge da diskutuju. Ako imate ideju ili se ne slažete sa nečim, slobodno recite. Liderstvo je nemoguće ako se plašite da progovorite.

Komentari (0)

Loading