AKO KORISTITE VIŠE PUTA ISTO ULJE ZA PRŽENJE MORATE ZNATI SLEDEĆE: Šokiraće vas na šta sve utiče

Autor: N.J.

Lifestyle

06.10.2023

11:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sigurno ste bar jednom do sada koristili isto ulje za prženje.

AKO KORISTITE VIŠE PUTA ISTO ULJE ZA PRŽENJE MORATE ZNATI SLEDEĆE: Šokiraće vas na šta sve utiče

Foto: shutterstock

Vraćanje ulja u tiganj

Koliko puta ćete koristiti isto ulje za prženje zavisi od nekoliko faktora, a imajte na umu tip ulja, temperaturu prženja, vrstu hrane koja se priprema i kako se ulje održava između upotreba. Pogledajte nekoliko smernica:

1. Vrsta ulja: neka su stabilnija na viskom temperaturama kao što je suncokretovo u odnosu na maslinovo ulje.

2. Što je temperata niža to će ulje duže zadržati stabilnost. Ako se prži na nižim temperaturama možete ponovo upotrebiti to jedno, ali nije preporučljivo.

3. Hrana koja ostavlja ostatke nije najpogodnije tlo za prženje sledećeg jela u istom ulju.

4. Održavanje: da biste ponovo koristili isto ulje mora se potpuno ohladiti, a onda i ocediti od viška ostataka hrane, a trebalo bi da se čuva na tamnom i hladnom mestu.

Foto: Pixabay

Sipanje ulja u tiganj

Upozorenje

Ponovna upotreba ulja može stvoriti slobodne radikale koji mogu dovesti do upala, a time i bolesti. Slobodni radikali vežu se za zdrave ćelije u telu i mogu dovesti do određenih zdravstvenih problema. Ponovna upotreba ulja takođe može dovesti do ateroskleroze koja uzrokuje povećanje lošeg holesterola, što dovodi do začepljenja arterija. Idealno bi bilo da se ulje jednom koristi za prženje. Ali u nekim slučajevima može, zavisno od vrsta ulja koje se koristi, koliko dugo se zagrevalo, je li se koristilo za plitko ili duboko prženje i koja se vrsta hrane u njemu pekla, objašnjava "Times od India".

Ako primetite da je ulje tamno, ili ima loš miris, nemojte ga ponovo koristiti!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading