DA LI STE ZNALI DA OVE OSOBE NIKAKO NE TREBA DA VAM BUDU KUMOVI: Staro narodno verovanje tvrdi da donose BAKSUZ i nesreću!

Autor: M.O.

Lifestyle

02.10.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li se radi o klasičnom sujeverju zaključite sami.

DA LI STE ZNALI DA OVE OSOBE NIKAKO NE TREBA DA VAM BUDU KUMOVI: Staro narodno verovanje tvrdi da donose BAKSUZ i nesreću!

Foto: shutterstock

Kum i kuma sa mladencima

Svima je dobro poznata izreka da "kum nije dugme" jer se dobro nastanila na našim prostorima. 

Prva asocijacija na "kum" je prijatelj za ceo život, koji vas neće izdrati, koji će uvek biti tu poput ravnopravnog člana porodice. 

Kumstvo spada u duhovno srodstvo i može biti kum pri krštenju, kao duhovni otac detetu na primer i kum na venčanju, kao svedok stupanja dve osobe u brak. Kumstvo predstavlja svetinju, pa se tako smatraju kumovi najbližim porodici.

Kada se postane kum, ta osoba zauzima jedno posebno mesto u životu jedne porodice!

Republika

Foto: Photo by Sweet Ice Cream Photography on Unsplash

Svadba ili krštenje ne može da prođe bez kumova

Koje osobe nikako ne mogu nikako biti kumovi?


Za kumu ne možete uzeti devojčicu do 14 godina, a za kuma dečaka do 15 godina. Tek posle ovog uzrasta čovek može da se bavi duhovnim obrazovanjem, smatra crkva. Osim toga, monahe i monahinje, ili osobe sa mentalnim bolestima, nikada ne treba uzimati za kumove. Osim toga, ni roditelji deteta ne mogu biti kumovi, kada se dete krsti. 

Kumovi za venčanje

Narod veruje da je nemoguće uzeti neudatu ženu za kumu devojci, a neoženjenog muškarca za kuma momku. Još jedno sujeverje je o trudnicama koje ne treba uzimati za kumove.


Po stavu crkve, najvažnije je da onaj koga izaberete za kuma za svoje dete ili za venčanje bude dobar čovek, sve ostalo je manje važno.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading