VLADIKA GRIGORIJE ODGOVARA: Da li žene mogu da budu u crkvi i da se pričešćuju kada imaju menstrualni ciklus?

Autor: N.J.

Lifestyle

11.09.2023

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladika Grigorije rešio je dilemu koja je sigurno mučila mnoge - evo da li žene mogu da se pričeste kada imaju ciklus.

VLADIKA GRIGORIJE ODGOVARA: Da li žene mogu da budu u crkvi i da se pričešćuju kada imaju menstrualni ciklus?

Foto: Wikipedia/Saint-Petersburg Theological Academy, Shutterstock

Vladika Grigorije koristi savremen način komunikacije da se obrati vernicima. Upravo tako, on se obratio brojnim korisnicima društvene mreže TikTok u želji da razjasni dileme, navike i prakse u vezi sa pravoslavljem. Ovoga puta odlučio je da razjasni jedno pitanje koje muči mnoge: da li se možete pričestiti kada imate ciklus?

Prema verovanju, kada ženska osoba ima menstrualni ciklus ona je tada "nečista" i zbog toga ne sme ulaziti u crkvu. Ispostavilo se da je to samo jedna od zabluda.

Foto: Wikipedia/ Saint-Petersburg Theological Academy

Vladika Grigorije

Na zvaničnom TikTok - u vladike Grigorija, episkopa diseldorfskog i nemačkog, odgovorio je na pitanje:

Da li žene mogu da budu u crkvi i da se pričešćuju kada imaju menstrualni ciklus?

- Mogu. Odgovor nije moj nego sam ga našao u drevnoj "Sirijskoj didaskaliji" iz 4. veka, u kojoj se jasno kaže da je Duh Sveti taj koga nosimo u sebi, koga smo dobili na našem telu na krštenju, koji nas privodi Hristu, uvodi u crkvu, osvećuje i spasava. Duh nas vodi ka Hristu Spasitelju. Dakle, nikakve telesne prirodne nečistote, ne mogu da nas odvoje od Boga - rekao je on.

@vladikagrigorije Сигурно једно од најчешћих питања које сам добио током своје тридесетогодишње свештеничке службе. И несумњиво једна од најчешћих заблуда међу вјерујућима. #vladikagrigorije #episkopgrigorije #crkva #vjera #vera #zabluda #pričešće #menstruacija #dilema #pitanje #odgovor ♬ original sound - Vladika Grigorije

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (2)

Loading
mumi

11.09.2023 12:48

Vladiko Grigorije da li svesteno lice pedofil sme u crkvu,da li sme da daje i prima ordenje,da li je trebala crkva da ga razaluje,da li je trebao da ide u zatvor,da li treba da se ogradite od svestenog lica... Nemoj da mi pricas da li smem da idem u crkvu kad imam menstrualni ciklus,kad vam onaj vrslja po crkvi.

Miša

11.09.2023 13:28

Žalosno je da se obraća preko TikToka.