DA LI VAS MUČI NESANICA? Doktor otkrio TAJNU tehniku pomoću koje ćete odmah utonuti u san!

Autor: M.O.

Lifestyle

06.09.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na ovaj način će nesanica odmah nestati.

DA LI VAS MUČI NESANICA? Doktor otkrio TAJNU tehniku pomoću koje ćete odmah utonuti u san!

Foto: Shutterstock

Devojka pati od nesanice

Ako ne možete noćima da utonete u san ili se često budite, znači da možda patite od nesanice

Istraživanja pokazuju da jedna od tri osobe pati od nesanice u nekom trenutku svog života.

Svi koji pate od nesanice se bude par puta u toku noći i posle toga teško mogu da se uspavaju. 

Svesni smo koliko je kvalitetan san važan za sve ostale segmente u životu, te kada on izostane osećamo se jako istrpljeno. 

Doktor Majkl Mozli u svom podkastu "Sleep Well" namenjen svima koji se bore sa snom, otkrio  nekoliko načina za bolji i kvalitetniji san.

1. Usporite dah

Dr Mosli veruje da bi trebalo da se spremite za san tako što ćete polako i duboko udisati. Takođe, disanje kroz nos će pomoći telu da se opusti.

Republika

Foto: Shutterstock

Svaka treća osoba u nekom momentu pati od nesanice

 

- Preporučujem da probate da dišete stomakom. Stavite jednu ruku na grudi, a drugu ispod grudnog koša. Dok udišete, trebalo bi da osetite kako se ruka na stomaku podiže, dok ruka na grudima ostaje relativno mirna. To je sjajan način da umirite telo ako se trudite da zaspite ili ste se probudili u toku noći -  savetovao je doktor.

2. Iskoristite jutarnje svetlo

Najbolji savet je da ustanete u isto vreme svakog dana i izađete napolje na jutarnje svetlo. Dr Mozli priznao je da se ranije i sam borio sa hroničnom nesanicom. Kako kaže, to je prirodni unutrašnji proces koji reguliše ciklus spavanja i buđenja i ponavlja se otprilike svaka 24 sata. Prema istraživanjima, vreme kada ustanete ujutru ima veći uticaj na naš telesni sat od vremena kada idemo u krevet.

3. Zagrejte telo

Topla kupka ili toplo tuširanje pre spavanja mogu da vam pomognu da brže zaspite, rekao je dr Mozli. Takođe, važan je pad telesne temperature da bismo mogli brže da zaspimo brzo.

4. Slušajte svoje telo

Svi mi težimo ka osam sati sna, ali realnost je da smo svi različiti i da nam je možda potrebno manje sna nego što mislimo. Profesorka Nikol Tang sa Univerziteta Vorvik objasnila je u podkastu da je nekim ljudima prirodno potrebno više sna nego drugima. Ona je savetovala ljude da prestanu da gledaju na satove noću i da brinu o tome koliko spavaju.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading