SRPSKA NARODNA VEROVANJA O DRVEĆU: Jedno donosi TUGU, dok drugo treba držati što dalje od dvorišta!

Autor: M.O.

Lifestyle

21.08.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nasleđe i kultura jednog naroda često se ogledaju u njegovim verovanjima i običajima, duboko ukorenjenim u svakodnevni život.

SRPSKA NARODNA VEROVANJA O DRVEĆU: Jedno donosi TUGU, dok drugo treba držati što dalje od dvorišta!

Foto: pixabay.com

Drveće je oduvek bilo deo čovekove svakodnevice, pružajući hranu, zaklon i materijal za različite potrebe. U mnogim kulturama, pa tako i u srpskoj, drveće je sticalo posebno značenje i bilo povezano sa bogatstvom simboličkih vrednosti. Stara narodna verovanja u vezi sa različitim vrstama drveća pružaju uvid u duboko ukorenjene stavove i percepcije prema prirodi i svetu oko nas.

Ovo su stara narodna verovanja u vezi sa pojedinim vrstama drveća

 

Bagrem

Bagrem se smatra neugodnim drvetom i prema verovanjima, treba ga izbegavati u blizini kuće. Srbi su nazivali bagrem "nerod" zbog njegove manje plodnosti. Kalemljenje bagrema se doživljavalo kao neprirodno.

Bor

Bor je dobio poseban značaj kada je posađen na znamenitim mestima ili ga je zasadio ugledni pojedinac, kao što je kralj. Takođe je postao simbol okupljanja naroda. Na primer, bor pored manastira Nikolje u Ovčar banji je postao kultno mesto.

Breza
Breza je bila korišćena za pravljenje metli, ali takođe je smatrana prokletim drvetom jer su njene grane navodno korišćene za šibanje Spasitelja. Suva kora breze se koristila za pravljenje baklji koje su se palile na Ivanjdan ili Petrovdan.

Republika

Foto: shutterstock

Drevna verovanja o drveću.

 

 

Vrba
Vrba je imala važno mesto u srpskim verovanjima i religiji. Grančicama vrbe su udarala deca i odrasli na određenim datumima kao što su Mladenci, Lazareva subota i Cveti, uz izgovaranje reči "Rasti kao vrba". Lazareva subota, poznata kao Vrbica, je poseban praznik posvećen vrbi, a kora bele vrbe se smatrala lekovitom kod prehlada i temperature. Vrba sa pupoljcima je simbol proleća i veruje se da njenim ozelenjavanjem raste i želja kod žena.

Glog
Glogov štap (kolac) se verovao kao snažno sredstvo protiv vampira i zlih duhova. Cvet i plod gloga su korišćeni u narodnoj medicini za lečenje srca.

Dren
Dren je drvo koje prvo cveta u proleće, a plodove daje kasnije u jesen. Povezivan je sa zdravljem i često se koristi u ukrašavanju za Đurđevdan.

Dud
Dud, kako crni tako i beli, ima lekovita i hranljiva svojstva. Veruje se da je loše ako korenje duda raste ispod kuće, što može dovesti do propadanja kuće.

Jabuka
"Jabuka se daje iz milosti, kao i bosiljak iz mirisa." Jabuka je simbol prijateljstva i ljubavi među Srbima, često je darivana jedni drugima. Tradicionalno se nisu jele jabuke pre Petrovdana (12. jul). Sadnja i kalemljenje različitih sorti jabuka imala je poseban značaj, a jabuka je bila prisutna u svadbenim i verskim ceremonijama.

Lipa
Lipa je imala sveto značenje kod Slovena i Srba. Sadi se daleko od kuće kako bi svojim cvetovima osvežila okolinu i omogućila pčelama dobru pašu za med. Lipov med je bio ključni sastojak za pravljenje medovine.

Orah
Veruje se da će orasi posvetog Ilije (2. avgust) pocrneti kad zagrmi. Orasi su deo Badnje večere i Božića. Ulje se cedi iz sitno samlevenih oraha, a orahovo drvo se izbegava blizu kuće zbog korena i senke koju pravi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading