DANAS SLAVIMO VELIKU ZAŠTITNICU ŽENA: Na ovaj veliki praznik dve stvari ni ne pomišljajte da uradite!

Autor: N.J.

Lifestyle

04.08.2023

10:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju praznik Blagu Mariju, koji je posvećen Mariji Magdaleni.

DANAS SLAVIMO VELIKU ZAŠTITNICU ŽENA: Na ovaj veliki praznik dve stvari ni ne pomišljajte da uradite!

Foto: Unsplash/ Ben White

Marija Magdalena bila je rodom iz Sirije, okolina grada Magdale, odakle i ime Magdalena. U mladosti je bila grešnica, ali joj je Hrist oprostio grehe, od kada se posvetila veri, učila od njega i postala njegova sledbenica, ravnopravna sa svim apostolima. Nakon Hristovog vaskrsnuća putuje u Rim, gde caru Tiberiju nosi crveno jaje, kao simbol vesti o vaskrsnuću, a veruje se da zbog ovga i farbamo jaja u crveno. Iz Rima je otišla u Efes, gde je i umrla. Veruje se da je Blaga Marija sestra Ilije Gromovnika, kao i da je zaštitnica žena. Zbog ovoga nije čudno ukoliko na Blagu Mariju začujete grmljavinu, jer ovako "brat i sestra razgovaraju".

Na današnji da  domaćice odmaraju odnosno veruje se da iako nije crveno slovo danas u kući ne treba ništa raditi. Takođe, mnogi poste. Razlog zbog čega danas ne bi trebalo raditi je da se svetice ne uvrede.

Drugo verovanje na današnji dan je da navodno sve žene koje žive ispravnim životom, pogotovo danas imaju zaštitu Blage Marije. Narod veruje da ako danas tražite jedno da vam ispuni ona će to uraditi, zbog čega treba otići u crkvu i zapaliti sveću.

Republika

Foto: printscreen

Ikona

Pomolite joj se sledećim rečima:

- O , sveta mironosice i svehvalna ravnoapostolna Hristova učenice, Magdalino Marijo, i u skrušenju srca naših ti se molimo, i usrdno ti pritičemo mi grešni i nedostojni, jer si verna i moćna za nas posrednica pred Bogom. 

Ti si više od svih zemnih blaga zavolela Preslatkog Gospoda Isusa i radi Njega si svim životom svojim sledovala Božanstvenom učenju Njegovom i blagodaću nisi samo svoju dušu hranila nego i mnoštvo ljudi si od tame mnogobožja ka Hristovoj čudesnoj svetlosti privodila.

Moli Hrista Spasa, da nas molitvama tvojim udostoji da ne spotičući se svršimo stranstvovanje naše u ovoj dolini plača, i u miru i pokajanju skončamo život naš, i u svetosti poživimo na zemlji, i da se udostojimo večnog blaženog života na nebesima i tamo sa tobom i svima svetima zajedno proslavimo Nerazdeljnu Trojicu, opevajući Jedino Božanstvo Oca i Sina i Duha svetoga u vekove vekova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading