LEGLA JE DA SPAVA I PROBUDILA SE 32 GODINE KASNIJE: Karolina nastavila život u 46oj, a o njenom slučaju pričao je ceo svet - Evo čega se seća

Autor: N.J.

Lifestyle

20.06.2023

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Probudila se kao 46-godišnjakinja, a zaspala je kao 14-godišnja devojčica.

LEGLA JE DA SPAVA I PROBUDILA SE 32 GODINE KASNIJE: Karolina nastavila život u 46oj, a o njenom slučaju pričao je ceo svet - Evo čega se seća

Foto: Shutterstock

Spavanje

Verujemo da ne možete ni da zamislite da jedan dan legnete da spavate i probudite se tri decenije kasnije. Da, čuda se dešavaju! Karolina Olson rođena je 1862. godine u malom selu u Švedskoj. 

Nesreća 

Bila je to Šveđanka koja je navodno bila u hibernaciji 32 godine (između 1876. i 1908.). Smatra se da je ovo najduže razdoblje da je neko živeo na ovaj način bez posledica. Ona je 1876. godine prešla zaleđenu reku kada se oklizala na ledu. Neki kažu da se umalo utopila, a drugi da je zadobila tešku povredu mozga. Bez obzira na sve, kući se vratila s natečenim licem i nesnosnom zuboboljom. Do večeri je bol postao nepodnošljiv, a roditelji devojke zaključili su da je neko omađijao. Poslali su je u krevet, da bi razmislili šta će uraditi ujutru kada se probudi. 

Siromašni ribar, njen otac, nije mogao platiti pregled kod lekara. Članovi porodice obratili su se prijateljima i gradskoj babici za smernice.

Napokon su se susedi okupili i skupili novac potreban za kontakt s doktorom, ali ni on je nije mogao probuditi. Tokom sledeće godine lekar ju je posećivao, no njeno stanje ostalo je nepromenjeno. Tek kad je pisao uredniku jednog od najuglednijih medicinskih časopisa u Skandinaviji, dobio je odgovor od svojih kolega. Karolina je ostala u dubokom snu uprkos naporima mnogih drugih lekara koji su dolazili u njegovu kuću. Osim toga, lekari su videli da devojčici nije rasla kosa i nokti, te su postali zabrinuti.

Foto: Unsplash/Yuris Alhumaydy

Žena spava

Struja za razbuđivanje

1892. godine odveli su je u bolnicu. Koristili su električnu struju da je razbude, to nije uspelo. Vratili su je kući i ništa se nije dešavalo. Majka i brat preminuli su joj 1904. godine. Kasnije, 1907. godine dovedene su medicinske sestre kada je Karolina počela nekontrolisano da jeca nakon bratove smrti. Svaki dan pila je dve čaše zaslađenog mleka, a često su je videli da sedi ili stoji, a otac kako kleči i mrmlja nešto. Sve pokrete pravila je dok je spavala.

Buđenje

Probudila se 1908. godine, i odmah je shvatila da nešto nije u redu. Nekontrolisano je zaplakala kad je videla da je sada odrasla osoba. Kada su svi čuli da se probudila, novinari širom sveta dolazili su kako bi je intervjuisali. Kada je psihijatar pregledao shvatio je da se seća svega pre pada. Kad su je pitali seća li se svog sna, rekla je da je videla mnogo plavih lica u okeanu . Značajna činjenica je da su njena braća poginula u utapanju.

Neki su, pak, mislili da je prevarantkinja. Činilo se nemogućim da je uspela tako dugo preživeti na mleku i šećeru. Još uvek je misterija kako je preživela dugo bez lekara.

Ipak, ona je doživela osamdeset osmu godinu i umrla mirno. Istraživači tek moraju dati objašnjenje za ovaj slučaj. Ne postoje fizički dokazi o 32 godine sna na njenom telu, koliko znamo, piše "Medium".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading