TRI NAJRASPROSTRANJENIJA SUJEVERJA KOJA UTERUJU STRAH U KOSTI: Srbi se ovoga mnogo plaše i veruju da donosi NESREĆU

Autor: N.J.

Lifestyle

12.05.2023

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada crna mačka pređe put, slomljeno ogledalo, ili sedenje na ivici pored stola - koja sujeverja u Srbiji uteruju strah u kosti?

TRI NAJRASPROSTRANJENIJA SUJEVERJA KOJA UTERUJU STRAH U KOSTI: Srbi se ovoga mnogo plaše i veruju da donosi NESREĆU

Foto: Shutterstock

U Srbiji imamo mnogo običaja i sujeverja i svaka su na svoj način zanimljiva. Ipak, kada je reč o sujeverjima mnogo više uteruju strah u kosti nego što su interesantna. Poznato je da smo takav narod koji ne voli "da se igra" sa istim. Većina, najblaže rečeno mrzi kada crna mačka pređe put kojim idemo, a već o slomljenom staklu bolje da ne govorimo. Ipak, to su neka davno zastupljena sujeverja. Pročitajte u nastavku koja izazivaju najviše strah u narodu.

Sujeverje je verovanje u natpirodno, odnosno da postoje neke sile koje nam odmažu ili trenutno slute "na nešto loše". U Srbiji sujeverje je dosta izraženo. Ipak od nekih nas je stvarno strah.

Foto: pixabay.com

Crna mačka

1. Kola pogrebnog preduzeća

Kada prođu kola pogrebnog preduzeća mnogi veruju da bi odmah trebalo da se uhvatite za nešto metalno. Takođe, neki kažu da sakrijete palčeve. Nije precizirano odakle ovo sujeverje, ali se smatra da ako to ne učinite čeka vas nesreća.

2. Otvoren kišobran u zatvorenom prostoru

Ako idete prvi put kod nekoga u kuću i slučajno vam se desi ovo, vi više nećete biti poželjan gost. Otvaranje kišobrana u zatvorenom prostoru nikako nije poželjno jer mnogi veruju da donosi nesreću ukućanima. Jedan deo smatra da ovo potiče iz Egipta, a drugi da korene ima u Engleskoj. Tada su kišobrani bili mnogo veliki i kad god bi neko pokušao da ga otvori povredio bi se, a posebno mala deca, zato se sujeverje razvilo baš na tu temu.

Foto: Shutterstock

Muškarac nosi kišobran dok prelazi ulicu

3. Videti mladu pre venčanja

Verujemo da ovo mnogi poštuju, ako ne i svaka druga osoba. Ne zna se tačno poreklo ovog sujeverja, ali se veruje da dolazi iz kultura gde su postojali dogovoreni brakovi. Dešavalo bi se da mlada vidi mladoženju, ili suprotno, pa se uplaše i pobegnu. Danas, uglavnom ovo pravilo svi poštuju i smatraju da je maler ako budući suprug vidi mladu u venčanici pre svadbe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading