NARODNA VEROVANJA ZA MAJ: Neki običaji poštuju se VEKOVIMA, a evo šta da uradite da bi vam cela godina bila PLODNA NA SVIM POLJIMA

Autor: N.J.

Lifestyle

04.05.2023

18:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stavite bilje na vrata, ali i na sledeća mesta.

NARODNA VEROVANJA ZA MAJ: Neki običaji poštuju se VEKOVIMA, a evo šta da uradite da bi vam cela godina bila PLODNA NA SVIM POLJIMA

Foto: shutterstock

Narodni kalendar kod Srba ima skup nepisanih pravila kojih se ljudi vekovima pridržavaju. Prema crkvenom tumačenju ovaj mesec naziva se i carski, a od davnina se smatra mesecom u kom se zaljubljuju čak i oni koji kažu da nisu nameravali, niti sebe smatraju osobom zaljubljive prirode.

Osobe koje su rođene u ovom mesecu

Obično su veseli, oštrog duha, skloni učenju. Takođe pametni su pa mogu lako zarađivati novac, ali ga brzo i potroše što je takođe problem. Naizgled su mirni, ali brzo planu. Reč je o otvorenim osobama koje odmah u lice kažu šta hoće i šta o osobi misle. April im je baksuzan mesec i tada će imati svakakve štete. Oni bi trebalo da se paze bolesti.

Maj mesec se smatra granicom između zime i leta, a sve ritualne radnje koje se vrše vezane su za zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih iz kuće, plodnost stoke i dobre useve.

Foto: shutterstock

Nasmejana žena

Najviše rituala vršeno je oko  Đurđevdana, jer od toga zavisi kakav će biti ceo mesec.

Prema narodnom verovanju oni koji u maju okite vrata, prozore i čitavu kuću raznim biljem imaće plodnu godinu.

Običaji i verovanja srpskog naroda vezana za Đurđevdan su svakako postojali i pre nego što je primio hrišćanstvo. Sveti Đorđe je svojim praznikom svakako zauzeo mesto starog srpskog božanstva plodnosti Jarila i njegovog praznika.

U tom periodu su se kitila vrata, prozori i generalno kuća i to raznim biljem kako bi godina bila uspešna, prenosi "Stil".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading