DANAS JE SVETLI PONEDELJAK: Ako ovo obujete otvarate sve puteve prosperiteta i obilja - običaj za drugi dan praznika

Autor: N.J.

Lifestyle

17.04.2023

11:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas je drugi dan Vaskrsa u narodu poznat kao Svetli ponedeljak.

DANAS JE SVETLI PONEDELJAK: Ako ovo obujete otvarate sve puteve prosperiteta i obilja - običaj za drugi dan praznika

Foto: Unsplash/ Debby Hudson

Vaskrs se slavi tri dana i to je najveći hrišćanski praznik. Sutra je Vaskršnji utorak, i prema verovanju jedini dobar utorak u godini. Vaskršnjim ponedeljkom započeli smo Svetlu nedelju, koja se smatra produžetkom Vaskrsa.

Bogosluženja na ovaj dan su ista kao i za Vaskrs. U većini naših krajeva Vaskršnji praznici traju tri dana. Na Vaskršnji ponedeljak se nastavljaju gozbe i veselja, na kome se ugošćavaju rođaci, kumovi, komšije i prijatelji. To je vreme kada se okuplja rodbina i iz udaljenijih krajeva. U mnogim mestima se organizuju litije, uključujući i manastir Hilandar.

U kalendaru Srpske pravoslavne crkve ova tri dana obeležena su crvenim slovom, ne radi se, ali praktikujemo različite običaje.

Foto: Unsplash/ Oleg Bilyk

Dekorisana trpeza vas Vaskrs

Običaji za Vaskršnji ponedeljak - ljubav

Danas se veruje ako se devojke simoblično poliju vodom spraće sve svoje grehove, a pored toga smatra se ako muškarac polije neku devojku da će je zaprositi ove godine. Ako vas dečko isprska vodom, to je dobar znak!

Drugi zanimljiv običaj za uspešnu godinu

- Ne zaboravite da u ponedeljak stavite prstohvat soli u levu cipelu. Otvarate svoje puteve obilja i prosperiteta. Sve što radite, uspeće vam! - napisala je Aleksandra na TikTok - u i time podstakla korisnike koji je prate da urade isto danas. 

Mnogi su se pitali šta onda dalje kada stave so, što je ona kratko i pojasnila:

- Obujete i nosite ih, malo soli i krećete u pobede.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading