NAJČUDNIJI OBIČAJI ZA TREĆI DAN BOŽIĆA: Evo šta će vam obezbediti slogu, mir i ljubav tokom cele godine!

Autor: N.J.

Lifestyle

09.01.2023

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evo šta bi trebalo da uradite danas, za treći dan Božića.

NAJČUDNIJI OBIČAJI ZA TREĆI DAN BOŽIĆA: Evo šta će vam obezbediti slogu, mir i ljubav tokom cele godine!

Foto: shutterstock

Danas, odnosno 9. januara je praznik Svetog prvomučenika Stefana, ujedno i prva slava. Takođe, danas je i treći dan Božića koji takođe ima svoje običaje koje bi trebalo da ispoštujete. Prva krsna slava nakon Božića je Stevanjdan. Tako da i oni koji ne slave ovu slavu, slave zapravo treći dan Božića. Sveti Stefan bio je prvi od sedmorice đakona, kamenovan je do smrti zato se i zove Prvomučenik Stefan i on je prvi koji je stradao za Gospoda. Narodni običaj na današnji dan jeste iznošenje slame, ali na poseban način. Praznična čarolija polako napušta naše domove, ali običaji i rituali još nisu gotovi. 

Slama

Kao što smo naveli danas se iznosi slama, ali ne tek tako! Ona mora biti veoma pažljivo "skupljena" i nikako se ne baca. Stavlja se na neko drvo, u štalu ili voćanjake jer se tako podstiče napredak. U Vojvodini je običaj da žena iznese slamu, ali "tiho" da se ne bi čulo kako Božić izlazi iz kuće. Tišina je mnogo važna da ne biste slučajno poremetili na neki način "bozićni duh" iznošenjem slame koja se inače unosi za Badnje veče.

Foto: shutterstock

Porodica u prazničnom raspoloženju - svi se grle i smeju

Čišćenje

Na ovaj dan trebalo bi da odete do komšija i prijatelja sa kojima niste u dobrim odnosima, pomirite se i tako provedete dan u miru. Danas je dan kada svi treba da se pomire i da međusobno praštamo. Izađite iz odnosa koji vas na neki način uznemirava i živite punim plućima. Tako da, veruje se da ako danas izgladite sve odnose, bićete srećni tokom cele godine.

Razlika između katoličkog i pravoslavnog Božića

Božić jedni proslavljaju 25. decembra, drugi 7. januara, a problem je nastao u kalendaru. Odnosno, nema dva Božića nego dva datuma. Srpska pravoslavna crkva koristi Julijanski kalendar po kom je Božić 7. januara. Julijanski kalendar mnogo je stariji i uveo ga je Julije Cezar 46. godine pre nove ere.  Gregorijanski, odnosno "novi" kalendar su baš brzo prihvatile Italija, Poljska, Portugal i Španija. Što znači, da taj deo ljudi slavi Božić 25. decembra.

Znači, postoji jedan Božić, ali dva datuma zbog različitog računanja vremena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading