IGRE ZA DECU KOJE MENJAJU CRTANE FILMOVE: Posle njih mališani neće ni pogledati u ekran!

Autor: N. J.

Lifestyle

06.10.2022

10:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mama bez ekrana uvodi vas u svet bez crtanih filmova.

IGRE ZA DECU KOJE MENJAJU CRTANE FILMOVE: Posle njih mališani neće ni pogledati u ekran!

Foto: Printscreen/ Instagram/ Mamabezekrana

Jelena Perić, na Instagramu mnogim novopečenim mamama poznatija kao Mama bez ekrana, otkriva savete koje ćete koristiti iznova i iznova. Vaspitačica i mama se trenutno sama brine o ćerkici koja ima dve godine. Nina, Jelenina ćerka ne ide u vrtić, ima dve godine, a još uvek ne gleda crtane filmove.

Jelena na samom početku kaže da je razumljivo ako je ovakva odluka mnogim mamama čudna, ali za sada ona uspeva u svojoj nameri - da joj dete ne bude izloženo crtanim filmovima, a samim tim ni televiziji.

Ovo su najjednostavnije igre koje drže pažnju deci

Pozorište u kući

Potrebno vam je platno koje ćete staviti između dve stolice. Roditelji bi trebalo da iseckaju životinje, iz novina na primer, i zalepe ih na štapiće. Alternativa su i plišane igračke, barbike, bilo šta što već imate u kući. To je jako zanimljivo deci pogotovo kada su u ovom uzrastu.

Poligon - najjeftniji izbor, a najduže drži pažnju

Postavite stolice, jastučiće u hodnik ili sobu, a dete će prelaziti ,,prepreke“. Ako živite u stanu, deci će pažnju držati trake (od papira) koje možete poređati po stanu, a da ih oni prate. Osim  traka popularan je i "put od čarapa" koju će mališani pratiti i ujedno ih i sakupljati. Poligon ima mnogobrojne varijante, budite maštoviti.

Svakodnevne aktivnosti

Često zanemarujemo svakodnevne obaveze da bismo se posvetili detetu. Pokušavamo da ih sklonimo kako bismo na primer odnele veš do sušila, oprale sudove... A tu grešimo! Dete bi trebalo da učestvuje u obavezama. Istina je da ćete iste sporije završiti, ali ćete bar znati da je uz vas.

Na primer, možete dati detetu jedan mali deo iz veš mašine koji samostalno može da vam donese. Ili dok obavljate tu istu kućnu obavezu, dajte im štipaljke -  da ih kači, za stolicu, zavesu, papir...Zatim, dok perete sudove, dajte im plstične i male sudove, i sipajte malo vode. Verujte da sve ovo izgleda jednostavno, ali RADI!

Foto: pexels.com

Rad na lap-topu

Muzičke igračke

Zaluđeni smo pesmicama sa Jutjuba, ali nije teško napraviti i nešto svoje! Flasišce možete napuniti pirinčem, dodajte šljokice, zavrnite jako čep i pustite ih da uživaju!

Takođe, kantce od dohrane možete puniti klikerima, malim igračkicama, ali obavezno dobro zavrnite flašicu kako se to deci ne bi proslulo. i opet čarape koje ne izlaze iz mode: napunite ih šećerom, brašnom, balone takođe, to izuzetno zabavlja decu.

Ono što svi zanemarujemo

Jelena je želela da sve mame podseti:

- Ovaj savet je mnogo važan za razvoj govora, a svi ga zanemarujemo!  Pronađite neke figure, možete ih odštampati, iseći iz novina, nacrtati, a potom smišljajte priču prema slikama. Za početak neka to budu tri slike. Decu ispitujte šta je na fotografiji, šta ta životinja radi, a za one koji su stariji od tri godine napravite priču od 5-6 rečenica koju će moći da zapamte - završava Jelena Perić.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading