Da li ste čuli za SOLOGAMIJU!? Ova vrsta braka sve je popularnija u svetu, a u ovoj državi je APSOLUTNI HIT!

Autor:

Lifestyle

04.05.2022

11:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Smatra se da je prvi sologamista Linda Bejker iz Santa Monike u SAD.

Da li ste čuli za SOLOGAMIJU!? Ova vrsta braka sve je popularnija u svetu, a u ovoj državi je APSOLUTNI HIT!

Foto: printscreen

Kome treba mladoženja da bi se udao? ''Sologamija'' – brak sa samim sobom – možda je vrsta proslave koja nam je potrebna.

U Japanu 2014. godine sologamija je postala apsolutni hit, a čak postoje i agencije koje organizuju samovenčanja.

Agencija u jednom od najlepših gradova Japana, Kjotu, počela je 2014. godine da organizuje svadbene ceremonije za žene koje žele da se udaju same za sebe, prenosi BBC.

Novinska agencija Kjodo prenosi da dvodnevni paket "Solo venčanja" Cerca Travel-a uključuje izbor sopstvene specijalne haljine, buketa i frizure, uslugu limuzine, boravak u hotelu i album za pamćenje.

- Ovaj paket je podigao moj osećaj samopoštovanja... Efekat je bio jednak nesvakidašnjem iskustvu, kao što je poseta zamku svetske baštine - kaže Tomoe Savano, jedna od prvih koji je isprobala ''samostalno venčanje''.

Oko 30 žena iz celog Japana postale su ''samostalne neveste'' otkako je usluga pokrenuta u maju pre osam godina.

Skoro polovina njih su bile udate žene koje ili nisu imale ceremoniju venčanja ili nisu bile zadovoljne tim iskustvom, navodi Cerca Travel.

Predsednica kompanije Jukiko Inoue kaže za Kjodo da je kreirala paket ''da podstakne žene da imaju pozitivna osećanja o sebi'', ali priznaje da su ''neki ljudi rekli da bi im bilo usamljeno, jadno i tužno da ga koriste''.

Širom zemlje, sve veći broj Japanaca živi sam iz više razloga – među njima su starenje, urbanizacija, kasnija starost za sklapanje braka i rastuća stopa razvoda, primećuje The Japan Times u članku.

U njemu se citira Nacionalni institut za istraživanje stanovništva i socijalnog osiguranja koji kaže da se očekuje da će stanovništvo zemlje opasti između 26 osto i 38 odsto do 2060. godine.

Tehnički izraz za ''samobrak” je sologamija. Venčanje za sebe obično uključuje ceremoniju (ne, nije pravno obavezujuća), venčanicu i zakletve, a često i goste i torte, piše Stuff.

Smatra se da je prvi sologamista Linda Bejker iz Santa Monike u SAD, koja se udala za sebe 1993. kada se približavao njen 40. rođendan – za koji je želela da bude radosna prilika.

Osim toga, oduvek je želela da jednog dana ima svadbenu tortu. Imala je belu haljinu,70 gostiju i jednu fantastičnu tortu na tri sprata.

Naravno, sologamija nije prepoznata kao legitimna bračna zajednica nigde u svetu, ali onima koji su se prihvatili ovog trenda izgleda da to ni malo ne smeta.

Jedino što žele je ceremonija koju će u sopstvenom aranžmanu organizovati kako bi tim činom odbacili "tiraniju zajedničkog života".

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading