REŠITE SE BUBULJICA I AKNI ZAUVEK! Dermatolozi otkrivaju nekoliko ČUDESNIH TRIKOVA!

Autor:

Lifestyle

20.02.2022

11:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Akne i bubuljice postaju noćna mora sve veće broja ljudi.

REŠITE SE BUBULJICA I AKNI ZAUVEK! Dermatolozi otkrivaju nekoliko ČUDESNIH TRIKOVA!

Foto: Printskrin

Najgora noćna mora svakog tinejdžera, ali sve češće i odraslih osoba, jesu bubuljice i akne koje preko noći izbijaju i koje teško možemo sakriti.

Obično se pojavljuju na licu, čelu, nosu, grudima, gornjem delu leđa i ramenima. Javljaju se tokom puberteta između 10 i 13 godina i uglavnom više napadaju devojčice.

Prema rečima domaćih stručnjaka uzroci nastajanja akni su razni, ali najčešće je to poremećaj hormona, ulazak u pubertet, ali i prekomeran unos slatkiša.

Kako kažu, nega i čišćenje lica su najbolja prevencija i zato  dermatolog dr Lana Ćirković i kozmetolog Dragana Višnjić daju savete kako da sprečimo razvijanje dosadnih bubuljica, ali i kako da ih se rešimo, ukoliko zakasnimo sa prevencijom.

Na pitanje koji su prvi simptomi da imamo problem sa aknama, dermatolog iz gradskog Zavoda za kožne i venerične bolesti dr Lana Ćirković za Informer objašnjava:

- Prvi znaci da imamo problem na koži lica jeste u pubertetu. Negde između 10. i 13. godine, u zavisnosti kako deca sazrevaju. Prvo se javljaju kao mitiserii to treba da nam bude prvi znak. Kada dođe do njhovog razvijanja u većem broju, upalni proces je neizbežan, a samim tim i stvaranje akni na licu. Obično se javljaju na čelu, nosu, bradi. A, mogu biti i po dekolteu i na leđima.

Sa njom je saglasna i kozmetolog Dragana Višnjić koja napominje da su higijena i nega lica najbolja prevencija.

- Lice je potrebno negovati i čistiti i pre nego što dođe do stvaranja akni i bubuljica. Osim umivanja vodom, savetuje se i umivanjem čaja od žalfije koji umiruje kožu i neguje je. Sapuni ne dolaze u obzir, eventualno jednom nedeljnom. Što se ostale kozmetike tiče, važno je birati one losione i preparate koji u sebi ne sadrže alkohol, kako nam se koža ne bi isušivala - priča poznati kozmetolog.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading