BOŽIĆNA ZVEZDA IMA MOĆNO ZNAČENJE I SIMBOLIKU: Evo zašto treba da držite ovu biljku u svom domu!

Autor: Republika

Lifestyle

02.12.2021

19:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom praznika ukrašavamo domove, ulice sijaju i zrače posebnom čarolijom, ali i priroda priprema svoje ukrase. Jedan od najlepših prirodnih ukrasa novogodišnjih i božićnih praznika svakako je Poinsettia - crvena božićna zvezda.

BOŽIĆNA ZVEZDA IMA MOĆNO ZNAČENJE I SIMBOLIKU: Evo zašto treba da držite ovu biljku u svom domu!

Foto: pixabay.com

Ovo divno cveće oduzima dah tokom praznika, a malo ko zna kakvo je njegovo značenje i simbolika.

Božićna zvezda potiče iz Meksika, a povezivali su je prvobitno sa jednom legendom. Naime, devojka po imenu Marija bila previše siromašna da bi mogla da kupi poklon za praznike. Anđeo joj je rekao da umesto toga skupi korov sa puta. Kada je postavila korov pored crkvenog oltara, iznikli su cvetovi koji su se kasnije pretvorili u božićne zvezde. Zvezdasti oblik lišća simbolizovao je Vitlejemsku zvezdu, dok crvena boja simbolizuje raspeće.

Božićna zvezda se najčešće gaji u crvenoj boji, ali postoje i druge boje, poput belih, ručičastih i zelenih cvetova. Bez obzira na boju, cvetovi božićne zvezde imaju slična značenja. Uglavnom, ovo cveće simbolizuje uspeh, dobro raspoloženje, pa čak i čistoću. Najčešće se poklanjaju za vreme praznika kao simbol uspeha i sreće, a veruje se da ih treba poklanjati i osobama koje slave rođendan u decembru.

Republika

Foto: printskrin/Jutjub

Božićna zveda voli svetlost

Prema simbolici, božićna zvezda donosi dobro raspoloženje, veselje, čistoću, ljubav i dobre želje. Preporuka je da držite božićnu zvezdu u blizini novogodišnje jelke i na taj način obogatite dekoraciju, ali i pojačate dobru energiju i radost u svom domu.

Oism za Novu godinu i Božić, ovaj cvet je divno iskoristiti i za dekoraciju zimskih venčanja, jer crveno uvek sluti na ljubav, a već smo napomenuli da je božićna zvezda simbol sreće i uspeha. Zato mladenci koji je imaju na svom venčanju, mogu naslutiti pozitivan bračni put, prenosi Sensa.

Održavanje

Božićna zvezda zahteva malo više pažnje kada je reč o održavanju, a stručnjaci savetuju da se ova biljka ne drži pored grejnih tela. Nagle promene temperature joj ne prijaju, kao ni preterano zalivanje. Dovoljno je da svakodnevno naprskate listove i sačuvate je od mraka jer ovo cveće voli svetlost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading