STVARI KOJE ŠTETE ZDRAVLJU Pazite šta držite u kući!

Autor: Republika

Lifestyle

23.06.2021

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stvari u vašem domu o kojima i ne razmišljate mogu da budu izazivači bolesti i ozbiljno naštete vašem zdravlju.

RepublikaFoto: youtube.com/ NEVER TOO SMALL

Naime, postoji nekoliko rizičnih faktora, a prvi je buđ. Gljivica koja izaziva pojavu buđi je sposobna da prodre u telo i naseli se u njemu, zbog čega može doći do pogoršanja bilo koje hronične bolesti ukoliko neko od ukućana boluje od nje, kao i pojave gljivičnih infekcija.

Stariji ljudi i deca, osobe koje pate od sistemskih inflamatornih bolesti ili one oslabljenog imuniteta posebno su osetljivi na gljivice. Stručnjaci naglašavaju da i najmanja količina gljivičnih spora može da dovede do pogoršanja stanja i bolesti ako je imunološki sistem narušen.

Takođe, i nameštaj lošeg kvaliteta može da uništi zdravlje osobe. Komadi koji su spajani jeftinim lepkom, s opasnim hemijskim jedinjenjima, mogu potencijalno da budu izvor toksičnog fenola ili formaldehida.

Lekari upozoravaju da u sobama čije ste preuređenje radili i opremili ih novim nameštajem rizik od hronične intoksikacije može da se poveća i do nekoliko puta.

Tetka Saveta vam navodi nekoliko simptoma koji mogu ukazivati na to da vam je porodica bila izložena velikoj dozi opasnih isparenja i da je zdravlje ukućana ugroženo:

· glavobolja
· umor
· pospanost
· suva koža
· vrtoglavica

Takve promene, takođe, mogu značiti i sakupljanje teških metala ili organskih zagađivača u telu.
Iz tog razloga, obavezno redovno provetravajte prostorije i čistite površine sklonije pojavi buđi (tuš-kabina je mesto gde će se buđ prvo pojaviti), koristeći prirodna sredstva umesto hemikalija.

Što se nameštaja tiče, ukoliko niste u mogućnosti da izdvojite novac za kvalitetnije komade, koji su, prema pravilu, i skuplji, pre nego što počnete da ga koristite, krevete, stolove, ormare... dobro proluftirajte i očistite.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading