UV U SRBIJI PRŽI! Ovo su načini kako da se zaštitite i izbegnete opekotine!

Autor: Republika

Lifestyle

07.06.2021

08:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Leto je pred nama, a UV zračenje postaje sve jače i jače.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Iako se o opasnostima od izlaganja suncu često govori, mnogi od nas još uvek zanemaruju pojedine činjenice. Sunce može izazvati mnogo veće probleme od bolnih opekotina, a rak kože sve je češći zdravstveni problem.

Leto je pred nama, zato smo izdvojili korisne savete koji će vam pomoći da zaštitite svoju kožu od štetnog uticaja sunčevih zraka.

1. Odeća

Odeća je jedan od najboljih načina izbegavanja štetnih UV zraka. Poznato je da je sunce najjače u između 10 i 16 sati. Zato, ukoliko u ovom periodu morate biti napolju, zaštitite se adekvatnom odećom (birajte svetlije tonove), ali ne zaboravite da nanesete i kremu sa zaštitnim faktorom.

Foto: pixabay.com

2. Zaštitni faktor

Stručnjaci preporučuju da, prilikom izlaganja suncu, upotrebljavamo kreme sa minimalnim zaštitnim faktorom 15. Nanesite dovoljno kreme na kožu i dobro je utrljajte. Ukoliko nanesete tanak sloj kreme, smanjićete njenu učinkovitost za čak 50 odsto.

Kremu sa zaštitnim faktorom nanesite 20 do 30 minuta pre izlaganja suncu, kako bi koža imala dovoljno vremena da je upije.

3. Balzam za usne

Ne zaboravite da su i vaše usne izložene UV zracima. Zato uvek sa sobom nosite balzam za usne sa zaštitnim faktorom (najmanje 15) i često ga nanosite.

Foto: freeimages.com

4. Šeširi

Ljudi često zaboravljaju da zaštite osetljive delove tela, kao što su dekolte, nos i ruke. Stručnjaci ističu kako se čak 80 odsto slučajeva obolelih od raka kože odnosi na glavu, vrat i ruke. Prednost imaju slamnati i platneni šeširi.

5. Pasta cinkovog oksida

Istureni delovi tela, poput nosa, poseban su problem kod zaštite od sunca. Spasioci na plažama zato često na nosu imaju pastu cinkovog oksida.

6. UV zračenje u hladu

Ako ste u hladu, nemojte misliti da ste zaštićeni od UV zračenja. Štetni zraci, naime, dolaze sa svih strana: odbijajući se o pesak, sneg, beton i druge površine. Iako se ne mogu refleksovati o vodu, oni lako prolaze kroz nju, te ni dok plivate niste zaštićeni od sunca.

Foto: pixabay.com

7. Prženje na plaži

Zdrava preplanulost ne postoji, te je višesatno leškarenje na suncu veoma opasno, naročito za osobe svetlijeg tena. Ako ne možete da odolite čarima plaže, izlažite se suncu postepeno, kako bi koža uspela da stvori dovoljno melanina za odbranu od UV zraka.

8. Varljivo vreme

I tokom hladnijih, oblačnih dana treba da zaštitite kožu od sunca jer i tada možete izgoreti. Sunčevi zraci se lako probijaju kroz oblake.

9. Medikamenti

Pojedini lekovi, kao što su tetraciklini i diuretici, mogu Vašu kožu učiniti posebno osetljivom na sunce i tako povećati rizik od nastanka opekotina. Sličan učinak imaju i neki biljni preparati, poput kantarionovog ulja, koje je fototoksično. Ukoliko uzimate ovakve lekove, konsultujte se sa lekarom.

Foto: pixabay.com

10. Solarijum

Tragajući za sigurnim preplanulim tenom, mnogi utočište traže u solarijumima. Moderni solarijumi navodno ne izazivaju opekotine štite kožu od ultraljubičastih (UVB) zraka. Međutim, UVA zraci prodiru u kožu dublje nego UVB zraci, i vremenom isušuju kožu, i povećavaju rizik od raka, prenosi zadovoljna.hr.

Foto: pixabay.com

11. Naočare za sunce

Vrlo često zaboravimo da UV zraci loše utiči i na naše oči, te je obavezno nošenje naočara sa zaštitnim staklom. Bez njih ne izlazite napolje kada je UV zračenje pojačano.

Foto: Photo by Tim Mossholder on Unsplash

12. Zaštita kose

Frizeri preporučuju korišćenje zaštitnih sprejeva tokom izlaganja suncu. Kosu podjednako moramo sačuvati kao i kožu. Najbolje bi bilo koristiti preparate koji štite od toplote, kako bi i kosa nakon UV zračenja ostala zdrava.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading