ŽELELA SAM DA BUDEM MAJKA: Otišla je na pregled kod lekara i saznala da ima rak dojke, a onda je usledio JOŠ VEĆI ŠOK!

Autor:

Lifestyle

22.05.2021

10:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

"Napipala sam kvržicu na desnoj dojci pod tušem, instinktivno sam znala da nešto nije u redu. Pogledala sam malo bolje i videla da se bradavica preokrenula, koža uvukla i na jednom delu se pojavio osip", prisetila se Niki Njuman (33) iz Velike Britanije tog dana pre tri godine kad je osetila da će joj se život promeniti, ali ne na bolje.

Foto: instagram.com/nicknacklou
Niki Njuman

Nazvala je lekara i zakazala pregled. On nije gubio vreme, uputio ju je odmah u bolnicu, gde je obavila niz pregleda, mamografiju i biopsiju.

- Nije ni trebalo lekar da mi kaže da imam rak, to sam već znala - rekla je Niki i dodala kako je oduvek posebno pazila na grudi, jer u njenoj porodici već postoji istorija takvih tumora.

Ono što nije mogla ni da pretpostavi, bilo je to da se rak proširio njenim telom i zahvatio kosti. Rečeno joj je da je u četvrtoj fazi bolesti, posle čega je usledio novi šok.

- Pre ove dijagnoze suprug Aleks i ja samo silno želeli da postanemo roditelji pa smo se podvrgnuli veštačkoj oplodnji. Pitala sam doktora koliko ću dugo živeti, to je bilo prvo pitanje, a drugo: "Šta će se dogoditi s mojim embrionima?" - ispričala je.

 

 

Ispostavilo se da neće moći da postane majka, i to ju je jako pogodilo. Prošla je kroz proces tugovanja kao da je nekoga izgubila.

- Trebalo mi je zaista puno vremena da se pomirim sa tim. Celi život nam se okrenuo naglavačke. U jednom trenutku smo verovali da ćemo imati porodicu i voditi normalan život kakav svi imaju i odjednom vas bace u ovaj brod sa hrpom drugih ljudi za koje niste ni znali da postoje - kaže ova mlada žena.

Kaže kako je morala da pronađe snage u sebi i da nastavi sa životom.

- Čudno mi je to i da izgovorim, ali rak mi je probudio želju za životom, kao da do tad nisam živela - rekla je i priznala kako na društvenim mrežama otvoreno govori o svojoj bolesti i lečenju, o svojim emocijama, strahu, sreći...

- Želim ljudima sa sličnim dijagnozama da pružim nadu, jer se sa ovom bolešću može živeti, ja sam živi dokaz da se može. Prošlo je tri godine, a statistike pokazuju da je prosečni životni vek obolelih između tri i pet godina, a ja sam još uvek ovde.

 

 

Takođe, želim da edukujem ljude i motivišem ih da pronađu u sebi dovoljno samopouzdanja i progovore kad osete da sa njima nešto nije u redu. Za mene je prekasno, ali za druge nije. Ako uspem da spasim samo jednu osobu, to je vredno ovoga što sada prolazim - kaže Niki.

Ona aktivno podržava kampanju ranog otkrivanja raka dojke koju vodi dobrotvorna organizacija "CoppaFeel". Njihovo istraživanje je otkrilo kako čak 67 odsto žena u dobi od 18 do 35 godina ne proverava redovno svoje grudi.

Niki kaže kako joj je cilj da osvesti žene da redovno idu na pregledi grudi i da se izbore za sebe ukoliko lekar pokušava da ih uveri da su premlade za ovu bolest, navodi Telegraf.

Komentari (0)

Loading