OVE BILJKE SU OPASNE, a jednu svi imaju u kući i drže je na najgorem mestu

Autor:

Lifestyle

08.05.2021

19:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koje biljke ne treba da držite kod kuće, a posebno u prostorijama u kojima se deca igraju i spavaju.

RepublikaFoto: pexels.com

Postoje korisne sobne biljke koje pomažu u prečišćavanju vazduha, pa čak i u jačanju imuniteta, a postoje i one koje su štetne po zdravlje. Ove četiri nikako ne bi trebalo da držite u domu, jer su upravo to - štetne, a posebno po decu!

Difenbahija

Difenbahija je jedna od popularnijih biljaka koje se mogu naći u gotovo svakom stanu. Često je stavljaju u dečje sobe, što je velika greška. Ako je list ove biljke oštećen ili slomljen, on izlučuje otrovni sok - supstancu koja može izgoreti sluznicu kože, posebno ako uđe u oči, nos ili usta.Takođe je opasno presađivati difenbahiju priborom za jelo, jer ako se ne opere dobro, otrovni sok može ući u hranu.

 

 

Azaleja

Azaleja koju mnogi vole ima divan cvet, međutim poznato je da u listovima biljaka iz roda rododendrona (kojima pripada azaleja), ima alkaloida koji se koriste za dobijanje nekih opojnih droga. Deca ne bi smela da dodiruju lišće azaleje, a odraslima se savetuje da budu oprezni, jer može da sadrži otrovni sok. Posledice unošenja u telo su obilno lučenje sekreta, osećaj peckanja u ustima i mučnina.Otrovni sok od azaleje u velikim količinama može biti fatalan.

 

 

Kroton

Još jedna popularna sobna biljka koja vlasnike može neprijatno iznenaditi jeste kroton. Mnogi ga vole zbog ukrasnih listova, ali upravo oni kriju pretnju po zdravlje. Sadrže toksični sok koji ako se proguta može izazvati povraćanje, dijareju i kontaktni dermatitis. Kada ponovo sadite kroton ili brišete njegovo lišće, obavezno nosite rukavice. Ako imate decu, ovu biljku je bolje da ne držite u domu.

Geranijum

Ljudi koji su skloni alergijskim reakcijama moraju biti oprezni sa geranijumima. U početku ova biljka neće dati nikakve neželjene efekte, alergije će se javiti postepeno, a aeroalergeni mogu da prodru u telo. Ponekad se reakcija manifestuje odmah po dodirivanju lišća ili stabljike geranijuma. Čak i ako nijedan član porodice ne pati od alergija, ne bi trebalo da je imate u kući - ako se proguta, može da napravi problem sa varenjem i da poveća viskoznost krvi.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading