NAJLEPŠA SOBNA BILJKA KOJA OPSTAJE ZIMI: Evo kako se gaji da bi imala RASKOŠNE CVETOVE!

Autor:

Lifestyle

14.02.2021

00:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako ste obožavalac sobnog cveća i u potrazi ste za novom cvetnom lepoticom, možda je dobro da se odlučite za kliviju. Njen prvi plus je činjenica da spada u grupu izdržljivih biljaka koje mogu da prežive razne uslove među kojima su i zima i hladnoća.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Radi se o cvetu koji potiče iz Južne Afrike. Ime je dobio po vojvotkinji Kliv D' Nortamberlend.

Njeni zeleni listovi izgledom podsećaju na vodoskok, a mnogi joj se posebno raduju u proleće kada se na peteljki, koja može biti visoka i do 80 centimetara, pojave cvetovi koji mogu biti narandžasti, crveni, beli, pa i prugasti. Cvetanje može da počne već u februaru.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Mirisni cvetovi pomalo podsećaju na amarilis, ali su manji. Što se tiče svetlosti, klivije vole jaku, ali ne i direktnu svetlost. Biljka je najaktivnija od proleća do jeseni i tada joj najviše odgovara dnevna temperatura koja se kreće oko 20 stepeni.

Iako će vam klivija oprostiti povremeno zanemarivanje, briga za nju ipak je važna, ali i relativno jednostavna. Tlo joj treba održavati jedva vlažnim, čak i pustiti da se malo osuši između zalivanja koja su dovoljna otprilike svake dve nedelje.

 

 

 

Takođe, klivija ne voli da je selite s jednog mesta na drugo, a dok je u najaktivnijoj fazi i raste, potrebno ju je prihraniti barem jednom mesečno.

Kad počne faza mirovanja prestanite da je prihranjujete. To se obično dogodi tokom letnjih meseci.

Dok je klivija mlada, potrebno ju je presađivati svake godine, a kasnije je smestite u veću saksiju i menjajte samo površinski sloj zemlje, piše portal Zadovoljna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading