PRIRODOM PROTIV ĆELAVOSTI! Sprečite opadanje kose na RUSKI NAČIN!

Autor: Marija Stanić

Lifestyle

29.04.2021

07:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Senf, biber i kopriva samo su neke od lako dostupnih namirnica koje mogu da pomognu rast vlasi

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Gubitak kose je najčešće znak nekog unutrašnjeg poremećaja u organizmu, hormonskih poremećaja ili nedostatka vitamina i minerala. Ali ponekad razlog prekomernog opadanja kose može da bude i pogrešan izbor proizvoda za higijenu i negu vlasišta.

U tom slučaju, od velike pomoći mogu da budu ruski narodni recepti koji će zaustaviti opadanje kose, sprečiti njeno proređivanje i podstaći rast.

Uz pravilnu ishranu obogaćenu vitaminima i mineralima i primenu proverenih prirodnih recepata, kosa će vrlo brzo povratiti gustinu i sjaj.

* Aloja vera

Uberite donje lišće aloje, isperite, osušite i stavite u frižider na 12 sati. Pocrnele listove bacite, a preostale zelene iseckajte, iscedite sok kroz gazu i nanosite na kožu glave dva puta nedeljno.

* Ricinusovo ulje i limun

U emajliranoj posudi pomešajte jednake delove ricinusovog ulja, soka i mlevene kore limuna i žumance. Zagrejte smesu da bude topla, nanesite na kožu glave, pokrijte kosu plastičnom kesom i ostavite da deluje dva sata. Nakon toga operite kosu šamponom i isperite toplom vodom.

* Senf i zeleni čaj

Pomešajte kašiku senfa u prahu, žumance i dve kašike sveže pripremljenog zelenog čaja. Mešajte sve dok masa ne postane kremasta. Nanesite na koren kose, stavite na glavu plastičnu kapu i ostavite da maska deluje 20 minuta. Osetićete kako senf zagreva kožu, ali to je očekivani efekat i na taj način se podstiče mikrocirkulacija. Nakon toga operite kosu šamponom. Masku od senfa stavljajte dva puta nedeljno.

* Čičkovo ulje i biber

Malo više od pola kašike čičkovog ulja pomešajte s prstohvatom crnog bibera. Umasirajte smešu u koren kose, masirajući pritom kožu glave. Pokrijte kosu plastičnom kapom i zagrejanim peškirom. Posle sat vremena operite kosu šamponom i isperite toplom vodom. Ovu masku stavljajte jednom nedeljno.

* Čaj od koprive

Kašiku suvog lišća koprive prelijte s 200 mililitara ključale vode. Kada se prohladi, procedite i utrljajte u kožu glave. Redovnom upotrebom čaj od koprive zaustavlja gubitak kose i uklanja perut.

Saveti trihologa

Ruski triholog dr Ekaterina Ševeleva kaže da i prilikom odabira prirodnih preparata protiv ćelavosti treba biti oprezan.
- Ovi recepti mogu biti delotvorni. Aloja vera pomaže u borbi protiv peruti, preporučuje se za negu suvog vlasišta i u slučaju pojave osipa. Ricinusovo ulje jača kosu, uklanja masnu perut, ali se ne sme koristiti ako je kosa u aktivnoj fazi gubitka kose. Ulje čička jača kosu, pospešuje rast, a korisno je kao preventivna mera za oslabljenu kosu. Želim da upozorim one koji veruju u tradicionalnu medicinu da triholozi ne preporučuju upotrebu maski od prehrambenih proizvoda za lečenje kose, bilo u čistom obliku, bilo u kombinaciji s lekovitim biljem. Hrana koja se nanosi na kožu glave može iritirati kožu i oštetiti kosu. Za bilo kakve probleme s kosom i pogoršanje njenog kvaliteta najbolje je obratiti se trihologu. Neophodno je sprovesti kompletan pregled organizma. Ne zaboravite da je kosa pokazatelj našeg zdravlja. Moramo potražiti uzrok opadanja kose i lečiti osnovnu bolest kao uzrok - kaže ruski triholog dr Ekaterina Ševeleva.

* Crni luk i med

Izrendajte crni luk i pomešajte s medom. Na četiri dela soka od luka dolazi jedan deo meda. Utrljajte smešu u koren kose, a zatim rasporedite po celoj dužini. Pokrijte glavu plastičnom kapom i ostavite da deluje sat vremena. Preporučuje se da masku isperete bez upotrebe šampona. Veliki minus ovog recepta je miris luka, koji traje dva-tri dana, ali je taj minus zanemarljiv naspram delotvornosti ovog narodnog recepta.

* Rum i jabuke

Izrendajte 200 grama jabuka i pomešajte s pola litra ruma. Ostavite da jabuke odstoje u rumu tri dana, a zatim procedite i svakodnevno utrljavajte rastvor u koren kose. Ovaj recept je pogodan za svetlu kosu.

* Kuhinjska so

Ovo je recept starih ruskih iscelitelja. U slučaju gubitka kose, oni preporučuju ispiranje glave toplom vodom bez šampona i utrljavanje malo kuhinjske soli u koren. So se ne sme koristiti ako je koža glave oštećena.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading