OVO SVI BACAMO, A PRAVI JE DAR SA NEBA ZA DOMAĆINSTVO: Čisti fleke i rđu, tera štetočine, a dobar je i za masnu kosu!

Autor: Republika

Lifestyle

21.04.2021

18:06

Ukoliko se grejete na drva, nipošto ne bacajte pepeo od ogreva zato što se može upotrebiti na mnogo načina.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Poljoprivrednici odlično znaju koliko drveni pepeo može da bude odličan za zemlju, pa ga često koriste kao prehranu i za poveće kiselosti zemljišta. Naročito prija biljkama koje vole kalcijum kao što su paradajz, spanać, beli luk, ali i ruže. Pre nego što posete ove biljke, dodajte četvrt šolje drvenog pepela u zemlju.

Takođe, kada pepeo pomešate sa vodom i ostavite nekoliko dana da odstoji, a potom procedite, dobili ste ceđ. Ona je odlična za čišćenje odeće, podova, srebrnine, rđe sa mermernih površina. Malo gušća varijanta pepela i vode u vidu paste može da skine mrlje sa nameštaja. Takođe, sapun od ceđi odličan je za one koji imaju masnu kosu.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pepeo dobro uklanja neprijatne mirise u stanu, ali i u frižideru, a deluje slično kao sirće koje ostavite da "pokupi" aromu neke ubuđale namirnice.

Pojedine štetočine, poput puževa i raznih insekata, ne podnose pepeo, pa ćete ih se vrlo lako rešiti uz pomoć ovoga. Isto važi i za mrave – pospite mravinjak pepelom i mravi će odmah da odu. Korisno je da i u ćoškove podruma pospete po malo pepela, jer ćete na taj način oterati miševe, bubašvabe i druge napasnike.

Pepeo može da pomogne i u čišćenju vaših kućnih ljubimaca od buva. Napravite pastu od pepela i sirćeta i namažite svoje životinje, ali znajte da ćete posle ovog tretmana morati i da ih okupate.

Komentari (0)

Loading