NIKAKO NE ZADRŽAVAJTE ZEVANJE! Evo šta se u tom trenutku dešava u organizmu

Autor: Republika

Lifestyle

20.04.2021

21:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U životu postoje slučajevi, bilo na poslu, bilo tokom razgovora, kada se zevanje može smatrati neprimerenim. Zbog ovoga je uobičajeno da se suzdržimo i ne zevamo, kako ne bismo uvredili druge ili izgledali nepristojno.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Međutim, zadržavanje zevanja može uticati na vaše telo, na nezamislive načine. Generalno, zevanje je povezano sa dosadom, umorom...

Međutim, kako je primetio Robert Provine, psiholog sa Univerziteta u Merilendu i autor knjige "Radoznalo ponašanje: zevanje, smeh, štucanje", zevanje se do danas smatra medicinskom misterijom. 

- Zevanje može imati sumnjivu razliku u tome što je najmanje razumljivo, uobičajeno ljudsko ponašanje - izjavio je psiholog.

Neka istraživanja zaključila su da zevanje možda nije znak umora, već način hlađenja tela.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Zašto ne treba da zadržavate zevanje?

Prema istraživanju koje je sprovelo Odeljenje za ekologiju i evolucionu biologiju Univerziteta Prinston, jedna od mogućih svrha zevanja je hlađenje mozga i pomoć u regulaciji njegove temperature. Što zauzvrat koristi vašem ukupnom zdravlju osiguravajući da se osećate hladnije i pribranije.

Zadržavajući zevanje, mogli biste nehotice da sprečite svoje telo da hladi mozak i smanjite određeni protok krvi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading