(VIDEO) EVO KAKO DA ZA 90 SEKUNDI OPUSTITE UKOČEN VRAT: Umanjite bol za dva minuta!

Autor:

Lifestyle

11.04.2021

10:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukočen vrat može nas mučiti kada spavamo u nepravilnom položaju, kada dugo sedimo za računarom ili u automobilu, ali i kada smo dugo pod uticajem klima uređaja

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Bol koji osećamo kada se vrat ukoči zapravo je posledica skraćivanja vratnog mišića do čega dolazi kada vrat držimo u neprirodnom položaju, bilo kada smo budni ili kada spavamo.

Da biste opustili ukočeni vrat i oterali bol mogu vam pomoći i jednostavni potezi uz koje ćete već nakon 90 sekundi osetiti olakšanje. Tri rešenja za ukočeni vrat donosi američki kiropraktičar, dr Alan Mandel. Možete isprobati samo jednu vežbu ili sve tri. Vežbe deluju jer se njima produžava vratni mišić.

VEŽBA 1

1. Prstima suprotne ruke od strane vrata koja vas boli (desna ruka/leva strana vrata, leva ruka/desna strana vrata) pritisnite vrat i okrenite vrat u stranu dok ne osetite bol.

2. Dok pritiskate prstima bolno mesto, okrenite glavu što više možete u stranu.

3. Zatim prstima povucite mišić vrata prema unutrašnjoj strani, odnosno prema ključnoj kosti. Povucite mišić sa što više tačke na vratu.

VEŽBA 2

1. Kao i u prvoj vežbi, rukom suprotnom od strane vrata uhvatite vrh glave, okrenite glavu za 45 stepeni i povucite glavu prema dole.

2. Zadržite 15 do 20 sekundi, opustite i opet povucite još više i zadržite 15 do 20 sekundi.

3. Vratite glavu u početni položaj i ponovno povucite prema dole, zadržite 15 do 20 sekundi, opustite pa povucite još jače.

VEŽBA 3

1. U ovoj vežbi koristi se ista ruka kao i bolna strana vrata (desna ruka/desna strana vrata, leva ruka/leva strana vrata). Ruku stisnite u šaku, pritisnite je na vrat gde vas boli i nagnite glavu na šaku.

2. Pustite da šaka "prodre" u vrat, a da radite dobro znaćete kada osetite bol. Zadržite u ovom položaju 15 do 20 sekundi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading