Mame obratite pažnju: EVO KAKO DA ZAŠTITITE BEBU OD KORONE!

Autor: Republika

Lifestyle

30.03.2021

12:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rođenje bebe najradosniji je događaj u porodici i prilika da se na proslavi okupe rodbina i prijatelji. Zbog pandemije kovida-19, i ta slavlja su odložena, a kako zaštiti novorođenče od virusa, ali i kako izgledaju prvi dani mame i bebe.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pre dve nedelje u porodicu Zbilić pristigao je Andrej. Kao treće dete trenutno uživa u puno ljubavi i pažnje svojih roditelja i starijih sestara. Zbog koronavirusa na upoznavanje sa ostatkom porodice i prijatelja pričekaće još neko vreme.

Moramo biti veoma oprezni zbog ove pandemije, iskreno ne dolazimo u kontakt ni sa kim, ne družimo se, znači rodbina, prijatelji, oni to sve razumeju i ne insistiraju da vide bebu. Sreća je da postoje te društvene mreže da možemo da se čujemo i vidimo, a druženje ćemo ostaviiti za neka srećna vremena – kaže Anita Tkalec, majka, prenosi Pink.

I pedijatri preporučuju da se sve posete odlože, i da brigu o bebi, uz pojačani oprez, vode najuži članove porodice.

RepublikaFoto: pexels.com

Prilikom dojenja, kažu, obavezna je pojačana dezinfekcija ruku, ali i čišćenje kontaminiranih površina, kao i predmeta sa kojima beba dolazi u kontakt.

Savetujemo mamama da smanjimo kontakt oko bebe, dodirivanja usta, nosića ili rukica, jer su to otprilike mesta oko kojih se virus najčešće i prenosi. Umivanje bebe i pranje rukica više puta dnevno, zatim jako bitno provetravanje prostirija u kojima beba boravi tokom celoga dana – kaže Ana Stakić, viša medicinska sestra.

Takođe, kaže, izvođenje bebe u šetnju dolazi u obzir, s tim da se poštuje distanca od dva metra i da se ne ide na neka mesta gde je cirkulacija naroda velika.

Lekari kažu i da je po preporuci Svetske zdravstvene organizacije, i mamama koje su obolele od kovida 19 dozvoljeno da doje svoju bebu, uz nošenje maske, i primenu svih ostalih mera predostrožnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading