PIJETE VITAMIN D ZBOG KORONE? OVO TREBA DA ZNATE: Velike količine mogu da izazovu izuzetno ozbiljan i bolan PROBLEM!

Autor: Republika

Lifestyle

27.03.2021

20:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi smo u grču zbog epidemije koronavirusa, pa u želji da ojačamo imunitet u organizam unosimo brojne vitamine, a pre svih vitamin D. Međutim, tu treba biti veoma oprezan jer preterane količine ovog vitamina mogu da naštete opštem zdravlju organizma!

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

U želji da svoj imunitet učinimo što jačim, a posebno u doba korone, u organizam unosimo veće doze vitamina. Ipak, treba biti posebno oprezan jer veće količine pojedinih vitamina mogu negativno uticati na zdravlje.

Kako preterani unos vitamina D utiče na bubrege, govori dr spec. med. Dimitrije Jeremić sa Klinike za urologiju Kliničkog centra Vojvodine, pri čemu posebno upozorava na opasnost formiranja kalcijumskog kamenja u bubrezima, piše Blic Žena.

- Najčešće je kalcijumsko kamenje koje nastaje od supstanci koje se unose hranom, ali i stvaraju u organizmu. Kako se danas vitamin D sve više propisuje, treba imati na umu da visoke doze ovog vitamina, mogu dovesti do formiranja kalcijumskog kamenja u bubrezima. Kamenje koje nastaje kao posledica dugotrajne urinarne infekcije naziva se struvitno kamenje, dok su manje učestale druge vrse kamenja, kao što je uratno, cistinsko - ističe dr Jeremić za Blic Ženu i kaže da su simptomi u akutnim stanjima tj. bolovima nastalim usled pokretanja kamena u bubregu, veoma specifični.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

- Kod akutnog stanja pacijenti osećaju jake bolove u slabinama, koji zrače u genitalije, dolazi do učestalog mokrenja, a urin može biti zamućen pa i sukrvičav - tvrdi doktor i podseća na to da je veći kamen teže izbaciti i preporučuje čajeve za smirenje bolova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading