ZAŠTO PRIČAMO U SNU I DA LI JE TO ZAISTA BEZAZLENA POJAVA!? Naučnici kažu da je veoma opasna i da mnogo govori o vašem zdravlju!

Autor: Republika

Lifestyle

19.03.2021

22:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pričanje u snu ili pričanje tokom spavanja je poremećaj sna koji se može javiti u bilo kom stadijumu sna. Američka Nacionalna fondacija za spavanje (NSF) navodi da "pričanje u snu može da uključuje komplikovane dijaloge ili monologe, potpune gluposti ili mrmljanje".

RepublikaFoto: pixabay.com

Ljudi koji pričaju u snu su obično nesvesni svog ponašanja dok im neko ne kaže za to.

- Za većinu ljudi, pričanje ne izaziva nikakvu fizičku štetu. Ono jedino može posramiti ili smetati drugima koji dele istu spavaću sobu - kaže Natali Dautovič, naučnica Nacionalne fondacije za spavanje i asistentkinja profesora psihologije na Univerzitetu u Alabami.

Ali, pričanje u snu može biti znak mnogo ozbiljnijeg poremećaja sna poput apneje u snu, noćnih mora, REM poremećaja ponašanja (kada pojedinac izvodi svoj san kretanjem ili pričom) ili seksomnije (kada uspavana osoba izvodi čin seksa). Pričanje u snu se može javiti i kod osoba koje imaju temperaturu, nedostatak sna, depresiju, stres ili konzumiraju alkohol ili drogu pre spavanja.

Ono što je podjednako loše je to što pričanje u snu može da poremeti san partnera.

- Često je partner taj koji osobe dovodi do stručnjaka za san, jer je njegov ili njen san poremećen usled pričanja u snu - navodi Ilin Rozen, profesorka na Odeljenju za medicinu sna Medicinske škole Perelman Univerziteta u Pensilvaniji.

Jedna epizoda obično nije razlog za brigu, ali ukoliko pričanje postane glasno i često, to može biti signal pritajenog poremećaja sna, što i kod partnera, zbog čestih buđenja može prouzrokovati brojne zdravstvene probleme.

- Znamo da nedostatak sna utiče na pojavu kardiovaskularnih bolesti, dijabetis i gojaznost, pa je samim tim i partner koji spava sa onim koji priča i često ga budi, zdravstveno ugrožen - kaže Rozen.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading