PATRIJARH PORFIRIJE OBELODANIO: Posedujem pisma ALOJZIJA STEPINCA, duboko problematično!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

19.03.2021

21:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrijarh srpski Porfirije rekao je da ima pisma koja je kardinal Katoličke crkve u Hrvatskoj za vreme Drugog svetskog rata Alojzije Stepinac upućivao papi Piju XII i da se u njima mogu naći mesta koja su "duboko problematična".

RepublikaFoto: Tanjug/Zoran Žestić

Patrijarh Porfirije

Patrijarh je napomenuo da to ne znači da Stepinac nije živeo u teškom vremenu i da se može sagledavati "u crno-beloj tehnici".

Dodao je da je rad Mešovite katoličko-pravoslavne komisije, koja treba da rasvetli ulogu i odgovornost kardinala Stepinca tokom Drugog svetskog rata, bio veoma plodonosan, ali da je, "nažalost, svaka strana ostala na svojim pozicijama".


- Mi smo razgovarali o nekoj temi u ovom trenutku koja je važna za Katoličku crkvu, a koja je problem za nas, vrlo otvoreno, vrlo bratski, bez povišenih tonova i imam utisak da je svako bolje upoznao razloge one druge strane - rekao je Porfirije za Dnevnik Hrvatske radio-televizije.

On je rekao da Jasenovac, ali i svako drugo mesto koje ima takav karakter, mora biti oslobođen svake vrste politizacije.

- A nažalost, suočeni smo s činjenicom da to ne biva tako. Politizacija takvih mesta je zloupotreba onih koji su jedanom nedužno izgubili živote i ta politizacija ima za cilj dobit samo malih grupa i pojedinaca - rekao je Porfirije.

Istakao je da su se zločinci iz Jasenovca i sa svih mesta gde god da su vršeni zločini te vrste ispisali iz svakog naroda.
Alojzije Stepinac

- Ti ljudi ne pripadaju nijednom narodu - smatra patrijarh.

Na pitanje o ulozi SPC u političkim zbivanjima u Crnoj Gori Porfirije je rekao da Crkva nije imala ni političke ciljeve ni političke namere, bez obzira na to što se mogu izvesti političke konsekvence po tadašnju vladu i sadašnjeg predsednika Mila Ðukanovića.

- Onog trenutka kad se došlo do crvene linije i kada je država donela zakone koji treba da oduzmu sve ono što je Crkva vekovima stekla, nije bilo drugog rešenja nego da se digne glas Crkve protiv takve odluke - rekao je patrijarh.

Naglasio je da su i politički problemi i političke trzavice koje su tamo postojale potpuno eliminisane i pretvorile se u jedan molitveni hod koji je na kraju "rezultirao zakonom koji apsolutno priznaje crkvenu imovinu".

Porfirije, koji je bio mitropolit zagrebačko-ljubljanski, rekao je da je s izvesnom tugom doživeo odlazak iz Hrvatske i dodao da će do daljeg, dok se ne odredi novi mitropolit, pokrivati i Zagreb i Ljubljanu.

- Tako da u šali kažem da sam patrijarh Beograda, Zagreba i Ljubljane, Srba, Hrvata i Slovenaca - dodao je.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading