SUŠITE VEŠ NA RADIJATORU? Naizgled bezazlena navika može izazvati OZBILJNE ZDRAVSTVENE PROBLEME

Autor:

Lifestyle

01.03.2021

02:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kašlješ, kijaš, osećaš mučninu, glavobolju? Možda je kriv veš koji sušiš na radijatorima.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Isparavanje deterdženta i omekšivača do kojih dolazi zbog sušenja odeće na radijatorima, izaziva povećan rizik od pojave alergena i samim tim do pojave alergija.

Stručnjaci kažu da pored radijatora uvek treba držati posudu s vodom, jer se u protivnom vazduh isušuje, a to negativno utiče na sluzokožu disajnih organa koja postaje toliko suva da privlači različite alergene i uzročnike raznih infekcija.

Takođe se pokazalo da sušenje garderobe u stanovima povećava nivo vlage za 30 odsto i da sa sobom povlači povećan rizik od astme i alergija kojima su posebno izloženi najmlađi.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Uprkos upozorenju stručnjaka da se za sušenje odeće pronađe alternativni način, stare metode ne odriče se čak 87 odsto domaćinstava u Glazgovu, gđe je studija sprovedena.

Podatak da su tri četvrtine od stotinu ispitanih domova imale vlagu, grinje i povećanu koncentraciju buđi, ukazuju da se stare navike moraju promeniti.

Simptomi infekcije disajnih organa su brojni - kašljanje, hronični umor, iritacija očiju, grla i kože, glavobolja ili mučnina, piše Alo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading