KAKO DA OD DECE NAPRAVITE DOBRE LJUDE! Sedam osnovnih pravila vaspitanja MARIJE MONTESORI!

Autor: Republika

Lifestyle

17.02.2021

00:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Biti dobar roditelj u današnjim vremenima "izloženosti" naše dece uticajima iz najbliže okoline, veliki je, ali i najvažniji zadatak. Misli Marije Montesori usmerene roditeljima i njihovom pristupu u vaspitanju dece pretpostavljaju da su sva deca za vaspitanje prema montesori metodi, ali ne i svi roditelji.

RepublikaFoto: pixabay.com

Roditelji koji ne poštuju detetova interesovanja, oni koji sve za svoju decu unapred isplaniraju, a neki i odrade, koji ne dopuštaju da se dete samo uz njihovu pomoć razvije, ti roditelji poništavaju osnovna načela montesori pedagogije i nisu za put koji sledi montesori metoda, ističe Narcisa Bučinskii, direktorka Osnovne Montesori škole "Barunice Dedee Vranyczany".

Evo nekoliko Montesori pravila koja će vam pomoći da budete najbolji roditelj i svom mališanu osigurate svetlu budućnost:

Deca uče iz onoga što ih okružuje

Okolina u kojoj dete odrasta u prve tri godine života presudne su za njegov celokupni razvoj. Dete "upija" neselektovane nadražaje iz okoline i uči o svemu što ga okružuje. Zato i roditelj treba da se potrudi da detetu omogući slobodno izražavanje osnovnih psihičkih potreba za kretanjem, redom, jezikom i ljubavi, objašnjava Narcisa Bučinski.

Ne kritike, već pohvale.

 

 Ako dete često dobija pohvale, dete se zapravo uči kako da procenjuje druge, a ako dobija kritike ono će kad poraste osuđivati druge.

Pristup nagrađivanju i pohvalama, Marija Montesori svrstava u domenu detetovog rada i bavljenja nečim i njegovim uspešnim završetkom. Samo detetovo zadovoljstvo obavljenim nagrada je za to dete i nisu mu potrebne dodatne pohvale, kaže Narcisa.

Poštujte dete i kada pogreši

Poštovanje koje svi koji smo uključeni u detetovo vaspitanje izražavamo prema njemu, osnova je odnosa koji će rezultirati stavom prema okolini u budućnosti.

Važna je sloboda detetovog izbora da se u trenutku koje samo odabere bavi nečim, iz toga proizlazi visoka efikasnost procesa učenja, bez obzira na kom nivou. I greška je deo učenja, dete treba da pokušava da samo ukloni prepreku i pravilno reši zadatak, savetuje Bučinski.

Ako dete živi u prijateljskoj atmosferi naučiće kako da pronađe ljubav

Ako dete živi u prijateljskoj atmosferi u kojoj je stalno podsticano, u kojoj se uvažava njegovo pravo na izbor, na njegove interese, neće biti frustrirano, osećaće se ispunjeno i njegovo samopouzdanje će biti visoko.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ako se detetu daje podrška, bit će samouvereno

Pomozite detetu da svlada stvari rano u životu. To možete postići ako se pobrinete da je svet kojim je dete okruženo ispunjeno privrženošću, mirom i ljubavlju.

Podsticati dete, važno je kao i posmatranje spontane znatiželje i istraživačkog ponašanja. Ljudske sklonosti su kao prirodne pretpostavke za vaspitanje svakog deteta, zato Marija Montesori uvodi pojam “razdoblja posebne osetljivosti”. To je za roditelja važan pokazatelj kako da svoje dete konfrontira sa što više nadražaja. 

To su razdoblja u kojima je kod deteta izražena sklonost samo za određene vrste nadražaja na koje dete spontano reaguje (učenje neke veštine, npr. pisanje). Zato treba posmatrati dete i na vreme prepoznati i reagovati na to, jer ta su razdoblja vremenski ograničena. Samo tada dete s lakoćom, bez umora i s veseljem savladava određene veštine, objašnjava Bučinski.

Pomognite detetu, ali ostanite i po strani

Budite uvek spremni da pomognete detetu kada mu treba pomoć, kao i da stanete po strani kada je dete pronašlo sve što mu je potrebno.

Kada vam dete priđe, uvek poslušajte njegovo pitanje ili molbu, pa mu odgovorite.

Detetu treba pomoći, a ne odraditi nešto umesto njega, važna krilatica: “Pomozi mi da to učinim sam.“ To u svakom slučaju iziskuje puno više vremena, truda i strpljenja svakog roditelja, ali rezultati su trajniji i dete je srećno jer je samo savladalo teškoću, savetuje Bučinski.

 

 

 

Pred detetom se uvek ponašajte lepo

 

Pokažite mu kako da bude najbolja osoba koja može da bude.

Najvažnije je biti dobar primer svom detetu, način na koji se ophodimo međusobno, prema svojoj okolini i prema detetu samom osnova je njegovog budućeg ponašanja. Marija Montesori kaže da je odraslog čoveka teško promeniti zato treba početi s detetom, zaključuje Narcisa Bučinski.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading