OBELEŽITE JE KAKO DOLIKUJE: Ovo su običaji za Srpsku novu godinu

Autor: alo, Republika

Lifestyle

14.01.2021

00:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Večeras u ponoć dočekujemo Srpsku novu godinu, a potom, u danu koji sledi, krsnu slavu Sveti Vasilije i praznik Mali Božić.

RepublikaFoto: pexels.com

Prema našim narodnim običajima, na današnji dan ukućani spremaju svečanu večeru, a u ponoć jedni drugima čestitaju dolazak nove godine sa željama za dobro zdravlje i uspeh. Sutradan se ručak služi ranije nego inače. Domaćice mese slane ili slatke vasilice, kolače od kiselog ili lisnatog testa, prelivene medom.

Pre je bio običaj da se jede glava od božićnog pečenja, a u današnje vreme to je svečana trpeza s boljim komadom mesa. Pored raskošne trpeze, na ovaj dan u kuću treba uneti neku novu stvar kupljenu tog dana, kako bi ukućani tokom cele godine imali napretka. Veruje se da se tog dana ne treba svađati jer će vas u protivnom cele godine terati baksuz. Takođe, ako na sam dan Malog Božića pada sneg, verovanje kaže da će naredna godina biti rodna.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading