Vitamini lepote: Ako želite lepu kožu bez bora, sjajnu kosu i jake nokte, evo šta da koristite!

Autor: stil.kurir.rs

Lifestyle

12.01.2021

12:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bez obzira kakve su vam karakteristike lica, ako vam je koža čista, zategnuta i blistava, kosa bujna i jaka, nokti glatki i dugi - vi ste lepa i negovana žena.

RepublikaFoto: Photo by Karissa Seeger on Unsplash
Foto: Ilustracija

Ukoliko želite elastičnu i čistu kožu, jake nokte, sjajnu i zdravu kosu u svoju ishranu uvedite ove vitamine:

Probiotici - zdrava creva i dobra probava su osnova čiste i lepe kože. Toksini iz hrane, ukoliko ostaju u telu, vide se na licu u vidu akni, pigmentacije, masnog sjaja.  U ishranu obavezno uvedite prirodne probiotike poput kiselog kupusa ili turšije, ali i kefira.

Riblje ulje - ako nemate omega 3 masnih kiselina u telu koža će vam biti suva, kosa isto suva i lomljiva, bez elastičnosti, a nokti krti. Omega 3 masne kiseline će napraviti zaštitni sloj na vašoj koži i time će održati vlagu u ćelijama epidermisa.

Vitamin C - svi znaju da se ovaj vitamin poznat kao lek za prevenciju prehlade, ali da li znate da se on uspešno nosi sa borama, pigmentacijom i jača zidove krvnih sudova. Najviše C vitamina ima u kupusu, ali i u limunu, pomorandži, džumbiru...

Vitamin E - štiti kožu od štetnih UV zraka, ali i podstiče brže zarastanje rana.

Vitamin D - Vitamin sunca stimuliše proizvodnju kolagena, koji poboljšava elastičnost kože, sprečava bore i takođe minimalizuje akne.

Biotin ili B7 vitamin je zaslužan za bujnu i sjajnu kosu, ali i za lepe i jake nokte. Ovaj vitamin reguliše rad lojnih žlezda, što pozitivno utiče na lečenje seboreje.

Kolagen - čini skoro trećinu svih proteina u našem telu. Odgovoran je za zdravlje zglobova, unutrašnjih organa i krvnih sudova, kao i elastičnu kožu, jake nokte i kosu. Posle 25 godina, proizvodnja kolagena se smanjuje, usled čega bore počinju da se pojavljuju na licu.

Kalcijum - Kalcijum je potreban ne samo za snagu noktiju i kostiju. Sa svojim nedostatkom, koža takođe pati: pigmentacija se pojavljuje zbog poremećenog rada melanina, epidermis gubi vlagu i može doći do upale. Pored toga, kalcijum je odgovoran za metabolizam ćelija, koji kada mu nedostaje usporava brzinu formiranja, zbog čega koža gubi elastičnost.

Vitamin B12 -  Ovaj vitamin je omiljen među holivudskim kozmetolozima koji ga prepisuju kako bi ubrzali zarastanje kože i sprečili upale. Ako patite od lošeg tena ili pigmentacije, ali vitamin D3, hijaluronska kiselina i kalcijum su normalni, najverovatnije je reč o nedostatku vitamina B12.

Vitamin B9 - to je folna kiselina, koja se smatra "ženskim" vitaminom. I sve zato što je odgovoran za reproduktivnu funkciju, pomaže da se rodi zdravo dete, smanjujući verovatnoću razvoja deformacija nervnog sistema u fetusu. Ali vitamin B9 je potreban ne samo trudnicama. Prema statistikama, njegov deficit se primećuje svake sekunde. Manifestuje se u stalnom umoru, gubitku kose i kožnim problemima. Folna kiselina ubrzava podelu ćelija, što poboljšava elastičnost kože, normalizuje rad lojnih žlezda, pojačava rast kose i sjaj, jača nokte. I u kombinaciji sa vitaminima B6 i B12 - daje maksimalan efekat.

Lipoična kiselina - Ova kiselina će se, bez sumnje, svideti skoro svim ženama - olakšava gubitak kilograma. Rezultat se postiže uticajem na područja mozga koja kontrolišu apetit. Kiselina suzbija glad i sprečava taloženje masti u jetri. Pored toga, štiti nervni sistem i daje energiju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading