Napitak od samo 2 sastojka koji čuva vaše srce

Autor: Informer, Republika

Lifestyle

31.12.2020

02:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Toliko je efikasan da se njegovo dejstvo gotovo izjednačava sa lekovima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Studija sa Univerziteta za medicinske nauke u Isfahanu (Iran) otkrila je da limunov sok u kombinaciji sa belim lukom može sniziti nivo holesterola i krvnog pritiska kod osoba sa hiperlipidemijom, stanjem koje uključuje visoki nivo triglicerida, holesterola i drugih masti u krvi.

Ovaj prirodni lek pruža alternativu lekovima poput statina koji takođe snižavaju nivo holesterola, ali bez dodate koristi po smanjenje krvnog pritiska.

Visok krvni pritisak i visok holesterol dva su najvažnija faktora rizika za nastajanje kardiovaskularnih bolesti. Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, između 37 i 48 miliona odraslih osoba na svetu sa povišenim krvnim pritiskom i visokim holesterolom nemaju uslove da svoje zdravstveno stanje drže pod kontrolom.

Prednosti kombinovanog soka od belog luka i limuna

Prethodne studije su već pokazale da beli luk može da smanji nivo holesterola.

U studiji objavljenoj u Međunarodnom časopisu za preventivnu medicinu istraživači sa iranskog Univerziteta proučili su kako sirovi beli luk u kombinaciji sa limunovim sokom može uticati na krvni pritisak i nivo holesterola. Kao deo toga, uzorkovali su 112 osoba sa hiperlipidemijom i podelili ih u četiri grupe.

RepublikaFoto: youtube.com/Chef Ricardo Cooking

Četiri grupe su morale da jedu različite količine belog luka i limunovog soka tokom osam nedelja. Jedna grupa je morala jesti 20 grama belog luka sa kašikom limunovog soka, ostale dve su jele samo beli luk ili samo limunov sok, dok četvrta grupa nije jela nijednu od ove dve namirnice. Osim ovoga, učesnici su takođe morali da vode evidenciju o ishrani i fizičkoj aktivnosti tokom tih osam nedelja.

Na osnovu uzetih uzoraka krvi na početku i na kraju testa, istraživači su otkrili značajno smanjenje ukupnog nivoa holesterola i krvnog pritiska u grupi koja je uzimala sok od belog luka i limuna u poređenju s drugim grupama. Pored toga, ova grupa je takođe pokazala smanjenje fibrinogena, proteina u krvnoj plazmi koji je neophodan za pravilno zgrušavanje krvi. Abnormalni nivoi fibrinogena i drugih sličnih faktora zgrušavanja mogu dovesti do stvaranja ugruška u krvi ili tromboze.

Beli luk kao prirodna alternativa statinima

Lečenje visokog holesterola obično uključuje grupu lekova koji se nazivaju statini. Oni smanjuju lipoproteine niske gustine (poznati kao loš holesterol LDL), čija se visoka koncentracija može nakupiti kao plak u zidovima arterija.

Statini smanjuju nivo holesterola blokirajući enzim nazvan HMG-CoA reduktaza, koji je uključen u sintezu holesterola. Međutim, istraživanja su pokazala da statini mogu izazvati neželjene efekte kao što su bol u mišićima, oštećenje jetre, žutica i rabdomioliza (uništavanje mišićnih ćelija).

RepublikaFoto: pixabay.com
Tekst potpisa

Takođe, upotreba statina se ne preporučuje osobama sa dijabetesom i aktivnim bolestima jetre, nedavno oporavljenim pacijentima od moždanog udara ili trudnicama i dojiljama.

U drugoj studiji, istraživači sa državnog Univerziteta Pensilvanija otkrili su jedinjenje belog luka zvano S-alil cistein koje deluje kao moćan inhibitor sinteze holesterola. Sledeća studija istog tima otkrila je da ovo jedinjenje dalje smanjuje aktivnost HMG-CoA reduktaze.

Ova ispitivanja pokazuju da sam beli luk ili u kombinaciji sa limunovim sokom može ljudima da pruži sigurnu prirodnu metodu za smanjenje nivoa holesterola i kontrolu krvnog pritiska.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading