ODMAH ĆETE PRESTATI DA PIJETE: Evo šta se dešava sa vašim telom kada prekinete da konzumirate alkohol!

Autor: Novosti Magazin, Republika

Lifestyle

30.12.2020

20:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šokiraćete se!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Većina ljudi voli da dočekaju novu godinu donošenjem novogodišnjih odlika, koje dolaze u obliku usvajanja zdravih navika ili smanjenja loših. 

Ali šta se dešava kada prestanete da pijete alkohol na mesec dana (ili duže)? Kako vaše telo reaguje?

Ovo su ključne stvari:

Vaša jetra ima vremena da se oporavi. Alkohol je poznat po tome što uzrokuje oštećenje jetre, a prekomerno opijanje dovodi do potencijalno opasnih po život problema sa jetrom. Prekomerno piće definiše se kao više od dva pića dnevno za muškarce i kao više od jednog za žene. Doktor Nial Kampbel rekao je:

- Nekonzumiranje alkohola u periodu od 4 nedelje može da pomogne u funkcionisanju jetre jer će ona početi da izbacuje višak masnoće. Ako alkohol na funkciju jetre ne utiče previše, ona se može oporaviti u roku od 4 do 8 nedelja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

 

Smanjite rizik od raka

 Rizik da ćete oboleti od raka povećava se ako često konzumirate alkohol. Postoje veze između korišćenja alkohola i sledećih vrsta karcinoma: dojke, tumora na mozgu, jetre...

Smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti

Kada pijete puno, enzim dehidrogenaze se metaboliše u drugi enzim. Ovaj enzim oksidira loš holesterol (LDL), a kada se LDL oksidira, stvara blokade. Ove blokade mogu izazvati ozbiljne kardiovaskularne bolesti, što može da dovede do srčanog udara.

Možete da smršate

Da li ste znali da u jednoj dozi ruma ima 185 kalorija? Alkohol sadrži dosta kalorija i to je još jedan od razloga zašto bi odmah trebali da prestane da pijete.

 

Simptomi na koje treba da pazite su: anksioznost, drhtanje ruku, glavobolja, mučnina, povraćanje, nesanica, prekomerno znojenje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ako se borite sa nekim negativnim nuspojavama prilikom odvikavanja od alkohola možete razgovarati sa lekarom opšte prakse ili farmaceutom. 

Odustajanje od pijanki izazvaće šok za vaš organizam, pa postoje koraci koje može da preduzmete:

Bacite ga 

Ovo najbolji način da ne pokleknete - držite ga van vašeg dosega.

Napravite plan kada ćete piti

Ako se ne pripremite, priprema se neuspeh. Napravite plan i držite se njega ako se sastajete sa prijateljima u pabu ili restoranu.

Počastite se 

Uzmite novac koji ćete uštedeti od pića i nagradite sebe.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading