TRI KLJUČNA KORAKA: Evo šta treba, a šta nikako ne smete, da radite ukoliko vam curi KRV iz nosa!

Autor:

Lifestyle

13.12.2020

02:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krvarenje iz nosa se jednako često događa deci i odraslima, a često će sam pogled na krv izazvati paniku iako svi znamo da taj simptom i nije tako opasan!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U nosu se nalaze sitni kapilari koji su osetljivi te mogu pucati iz mnogo razloga, poput promene temperature, iritacija uzrokovanih alergijama, suvoće vazduha, stalnim brisanjem nosa, a jedan od uzroka može biti i povišen krvni pritisak. Najgori scenario može biti da je učestalo krvarenje iz nosa uzrokovano tumorima, piše "Ordinacija.hr".

Šta da radite kad vam curi krv iz nosa?

Pomozite sebi praćenjem ova tri koraka.

PRVI KORAK:

  • Ostanite smireni jer paničenje ili vikanje neće nikome pomoći, a posebno ako su oko vas deca jer je poznato da ona vole da slede reakcije odraslih u svojoj okolini, pa ako vide vas da paničite, jednaku reakciju možete očekivati i od njih.
  • Sednite na stolicu i glavu zabacite unazad. Tako ćete sprečiti gutanje krvi.
  • Dišite na usta.
  • Ako se krvarenje iz nosa upravo događa nekome u vašoj blizini, recite mu šta treba da učini.

DRUGI KORAK:

  • Kada ste seli kako smo objasnili, vi ili osoba kojoj krvari nos, potrebno je lagano pritisnuti nozdrve prstima i tako držati oko 2 minuta.
  • Polako maknite prste, a ako krv iz nosa i dalje teče, ponovite ovaj postupak.

TREĆI KORAK:

  • Svakih par minuta proverite da li i dalje curi krv iz nosa.
  • Ako krvari i nakon što ste uradili sve što se savetuje u drugom koraku, stavite hladni oblog na gornji deo nosa, ne na nozdrve. To bi trebalo sprečiti dalje krvarenje.
  • Pojedinci vole prekriti nos gazom, a ako to želite da učinite svakako ostavite prostora za disanje.

Šta morate da zapamtite?

Osobu kojoj curi krv iz nosa nemojte stavljati u ležeći položaj jer tako može gutati krv. Kako smo naveli, najbolje je sesti na stolicu i nagnuti glavu.

Treba disati kroz usta a ne nos, a nakon što krvarenje prestane, neko vreme nije pametno duvati nos u maramicu jer to može uzrokovati ponovno krvarenje.

Ako krvarenje ne staje, posetite lekara. Neki sprejevi za nos mogu pomoći pri kontroli krvarenja, prethodno se posavetujte s doktorom. Ako krvarenje ne prestane za 20 minuta, ili ako ste se udarili u nos ili ga slomili, potrebna je profesionalna pomoć lekara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading