10 stvari u kući koje morate da očistite kada se grip pojavi u vašoj porodici!

Autor: Republika

Lifestyle

30.12.2020

02:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dezinfekcija je važna jer sprečava prenošenje gripa ostalim ukućanima...

RepublikaFoto: Photo by Andrea Piacquadio from Pexels
Foto: Ilustracija

Iako, zasad, podaci ne pokazuju tradicionalnu najezdu gripa ipak je izvesno da je on tu negde ili će se uskoro pojaviti. Verovatno vam je poznat onaj neugodni osećaj koji ova prehlada nosi sa sobom i svi je vrlo rado želimo izbeći po svaku cenu. Ostati zdrav i netaknut na niskim temperaturama kada se virusi razmnožavaju na sve strane nije nimalo lako, ali ipak postoje neke sitnice koje vam mogu pomoći da koliko-toliko odbranite organizam, a i zdravlje vaših najbližih.

Ne znamo koje vi navike imate, ali nakon što se viroza jednom pojavi u našim stanovima, treba zavrnuti rukave i baciti se na čišćenje i dezinfikovanje prostora. Konstantno kašljanje, curenje nosa, papirne maramice na sve strane jak su razlog da se stvari malo dovedu u red.

Prvo je potrebno da krenete od sredstava za čišćenje koje imate u svom domu ili ih morate nabaviti. Neophodno je da to budu dezinfekciona sredstva. Iako možete da ih napravite sami od prirodnih sastojaka, svakako imajte na umu da je njihova moć dezinfikovanja ipak nešto slabija od kupovih sredstava koji u sebi sadrže određene hemikalije. Ako se ipak odlučite za prirodne dezificijense da biste pojačali njihov učinak ponovite brisanje nekoliko puta. Jednostavne krpe od mikrofibera koje se mogu kupiti skoro u svakoj trgovini biće najbolji pomoćnik. Takođe, treba napomenuti da je čudotvorac u uništavanju bakterija po stanu čistač na paru. Ako ste u mogućnosti da ga nabavite, umnogome ćete sebi olakšati život.

RepublikaFoto: Photo by The Honest Company on Unsplash
Foto: Ilustracija

Drugi korak je svež vazduh i svetlost. Otvorite sve prozore i vrata i pustite da se prostorije provetre, a ako imate osveživače, dodajte nekoliko kapi citrusa u njih tako da vam dom dobije dodatnu svežinu u vazduhu.

Sada se možete da pređete na ona kritična mesta, koja vam u nastavku otkrivamo.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

1. Posteljina, đebad i ostala "bolesna" odeća

Poznato je da se tokom viroze više znojimo, pa je svakako potrebno redovno menjati i prati posteljinu ili bilo koje ćebe koje je dolazilo u dodir s obolelima, kao i odeću koju su nosili u to vreme. Stavite sve to u mašinu i operite na najvećoj temperaturi koju materijal dopušta, za ovo će vam možda trebati više tura, ali ništa zato, zdravlje je ipak na prvom mestu. Bilo bi dobro da operete i jastuke, koje takođe možete da stavite u mašinu, samo pripazite da je ne preopteretite.

2. Dušeci

Moguće je da u celom procesu bolovanja nešto od nepoželjnih tečnosti završi i na dušeku. Ako imate navlaku na njemu, jedostavno je skinite i operite u mašini, a ako ne, onda će vam čistač na paru dobro doći ili jednostavno prebrišite dušek mokrom krpom i ostavite da se dobro suši. Kvalitetno rešenje za uklanjanje bakterija s dušeka je i izloženost svetlu i svežem vazduhu. Zato je najbolje da dušek dobro provetrite i na taj način ste uradili sasvim dovoljno

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

3. Kupatilo

Ako u stanu imate više od jednog kupatila, potrudite se da zaražene ukućane usmerite samo na jedno da biste sprečili širenje zaraze. Kupatilo je potrebno detaljno izribati s dezinfekcionim sredstvima. Lavabo, šolja, tuš-kabina ili kada su veliki rasadnici bakterija, zato ih ribajte češće nego što to inače radite.

4. Četkica za zube

Bacite je, naravno, ako koristite one jeftinije. Nemojte se zamarati time, nego jednostavno nabavite novu i bićete sigurni. U slučaju da imate trajne ili novu četkicu za zube u čašu sipajte hidrogen-peroksid dovoljno da pokrije glavu četkice i ostavite da odstoji 30 minuta, nakon toga je dobro isperite i ponovno je spremna za korišćenje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

5. Peškiri

Menjajte svakodnevno peškire i potrudite se da svako u kući ima svoj. Da biste sebi olakšali život s pranjem ručnika, koristite papirne ubruse za sve što je moguće. Nakon korišćenja operite peškire na najvećoj dopuštenoj temperaturi, a ako slučajno imaju čudan miris, dodajte sirće pri pranju da ga uklonite.

6. Plišane i plastične igračke

Uglavnom sve plišane igračke mogu da se peru u mašini, zato ih skupite na gomilu i odnesite na pranje. S obzirom na to da ih deca razvlače po ceo dan po kući na njima se skuplja velika količina bakterija, a na taj način se i raznose po celom prostoru. One igračke koje ne mogu u mašinu operite ručno, što se posebno odnosi na one plastične.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

7. Često dodirivane površine

Prekidači, kvake, radne površine... sve takozvane tvrde površine u kući su sklone skupljanju velikog broja bakterija. Dobro ih prebrišite dezinfekcionim sredstvima kad god ste u prilici. Neka vam to postane rutina.

8. Električni uređaji

Prebrišite i sve električne sprave koje ste koristili, od mobilnog telefona, tableta, računara, tastatura do daljinskih upravljača. Maramice za čišćenje su dobar izbor u ovom slučaju ili, jednostavno, možete pamučne krpe umočiti u alkohol i njima prebrisati sve te uređaje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

9. Kante za smeće

Nikako nemojte da zaboravite da operete ta "čudovišta" koja i inače sadrže vojsku bakterija, a pogotovo sada kada se u njih odlaže velika količina otpada koji obiluje bakterijama. Dobro je isperite vrelom vodom i dezificijensima i mirni ste.

10. Kuhinja

Bilo bi pametno da se za vreme viroze zaraženi što manje kreću po kuhinji tako da ne biste bili primorani da ribate kompletnu kuhinju i sve što držite u njoj. Ono što je nužno prebrisati jesu radne površine i sve kvake koje postoje u kuhinju uključujući i onu na frižideru ili grejnom telu. I ove delove možete naprskati hidrogen-peroksidom, ostaviti nekoliko minuta da deluje, pa sve prebrisati.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading