KLJUČ SAMOPOŠTOVANJA: Šest stvari koje ŽENE KOJE VOLE SEBE rade svakodnevno

Autor: DDL, Republika

Lifestyle

26.12.2020

23:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U kulturi u kojoj su tela poznatih žena bez celulita na svakom koraku (reklame, časopisi, televizija), zaista ne čudi zbog čega dolazi do stvaranja loše slike o svom telu.

RepublikaFoto: Photo by Matthew Hamilton on Unsplash
Lepota (Ilustracija)

Tako mnogo žena se bori sa ovim problemom, a koji može dovesti do nedostatka samopouzdanja, teškoća u obavljanju svakodnevnih zadataka i, uopšteno, veoma niskog samopoštovanja.

Ipak, kao i sa većinom stvari u žvotu, u svemu postoji prostora za određene promene, a žene koje vole i poštuju svoje telo sledeće stvari rade svakodnevno.

One su dobre prema sebi

Konzumiranje zdravih napitaka i svakodnevna fizička aktivnost odlični su elementi “brige o sebi”, ali šta ta briga vredi ako pričate sa sobom (i svojim telom) sa gađenjem i nepoštovanjem? Kod velikog broja žena, razdvajanje negativnih priča o telu od činjeničnog stanja može biti jedan od najvećih izazova s kojim se susreću.

S ciljem menjanja ovog obrasca, jednostavno postanite svesni šta vaš unutrašnji kritičar ima za reći o vašem telu (ili o bilo kojem drugom delu vašeg života). Umesto da zaključite kako su te ideje istinite, pokušajte da im se približite sa znatiželjom.

Šta to uverenje pokušava da vam kaže? Da li pokušava da vas čuva na neki način? Povećanjem svesti o uverenju postaće vam lakše da prepoznate obrazac i da polako stvorite bolju sliku o sebi i svom telu.

One slušaju kada im njihovo telo pošalje poruku

Žene su, po prirodi, sklone obavljanju više stvari i obaveza odjednom. Nažalost, ove karakteristike čine ih sklonijima preteranom planiranju i obavezivanju usled čega sebe stavljaju na zadnje mesto.

Zbog toga možete osetiti kako ste svakodnevno iscrpljeni, pod velikom količinom stresa, ali i da osećate blagu dozu letargičnosti; ili, možete imati osećaj da nemate dovoljno radosti i sreće tokom dana.

Bilo bi dobro da poslušate ta osećanja, jer je to jedan od načina na koje vam vaše telo govori da usporite. Umesto da još snažnije prionete na obavljanje zadataka (što nas velika većina radi), vaše telo će vas nežno navoditi ka saznanju kada vam je potrebno malo više prostora, da se zabavite ili opustite.

Vaš posao je da ga slušate. Sledeći put kada se vaše telo bude opiralo dnevnim zadacima sa iscrpljenošću, ćudljivošću ili bolešću, jednostavno se zaustavite na trenutak i obratite pažnju.

One poštuju svoj prirodni ritam

Promene raspoloženja, nivoa energije i produktivnosti mogu biti velik izvor frustracija. Jedne sedmice ste veoma raspoloženi, puni energije i veoma produktivni dok ste sledeće zabrinuti, umorni i jedva da vam se ustaje iz kreveta.

Istina je da je to proces koji se i ne može baš “spečiti”. Hemija mozga žene menja se na različitim tačkama tokom menstrualnog ciklusa, kako se menja nivo njenih hormona. Naše telo ne pokušava da nas prevari na nivou produktivnosti već nas samo vodi ka uspehu na dubljem i snažnijem nivou.

Upravo zbog toga možete se osnažniti tako što ćete pratiti svoj ciklus tokom narednih sedmica, ističući sve obrasce u raspoloženju, apetitu ili povećanju energije. Što vam vaš sopstveni ritam postane poznatiji lakše će vam biti i da ga ispoštujete od sedmice do sedmice.

RepublikaFoto: Photo by Valerie Elash on Unsplash

One odvajaju vreme za radost i zadovoljstvo

Kada smo nezadovoljni životom, postoje i veće šanse da dođe do preteranog konzumiranja hrane (prejedanja) ili korištenja hrane ili drugih supstanci kako bi se “nadoknadio” osećaj sreće. Ovo doprinosi osećaju očaja u vašem telu i negativne slike o sebi te vam otežava razmišljanje o bilo čemu drugom.

Da biste u potpunosti prihvatili bilo šta, morate odvojiti vreme za radost i zadovoljstvo. Ono što je bitno jeste da aktivnosti koje će vam pomoći da pomenuto i ostvarite planirate svakodnevno, a sve s ciljem kako biste osetili da živite život punim plućima.

One mudro biraju hranu

Kada nismo povezani sa mudrošću naših fizičkih bića veća je verovatnoća da biramo hranu, pića, suptance i obrasce ponašanja koji nam, zapravo, ne služe. Možemo naš organizam puniti ogromnim količinama hrane, konzumirajući je užurbano i nesvesno prilikom obavljanja mnogobrojnih zadataka.

Ipak, kada se ponašamo skladno sa našim telom, lakše nam je napraviti mudrije izbore. Kada poznajemo svoje telo, kada mu verujemo i kada ga volimo, lakše ga je njegovati zdravijom ishranom i aktivnostima.

One vide sebe u drugim ženama

U kulturi u kojoj su tela poznatih žena bez celulita na svakom kisoku, zaista ne čudi zbog čega dolazi do stvaranja loše slike o vlastitom telu, ali i o telu drugih žena. Međutim, kada počnemo da saosećamo sa sobom tada smo u stanju da saosećamo i sa svim drugim živim bićima.

Počevši od našeg vlastitog tela, što više stvaramo duboko poštovanje prema njemu to su i veće šanse da manje osuđujemo i kritikujemo druge ljude. Obično se kaže da je lepota u oku posmatrača pa zašto onda ne izabrati da vidite lepotu svakog pojedinca?

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading