NEKE STVARI ZASLUŽUJU DIREKTAN RAZGOVOR: Mejl i SMS zaboravite u ovih sedam situacija!

Autor: Blic, Republika

Lifestyle

23.12.2020

18:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slanje poruka i mejlova je deo kulture komuniciranja, no neke stvari ipak ne treba izreći tako, nego ih valja izraziti u neposrednom razgovoru.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ovih sedam stvari zaslužuju neposredan razgovor.

Sve što zahteva diskusiju

 

- Osim činjenice da niko ne voli da čita dugačke mejlove i poruke, oni nikad nisu dobro iskorišćeno vreme pred ekranom ni za vas ni za onoga ko tu poruku čita. Ako je reč o razgovoru vezanom uz radno mesto, pošalji e-mail s pozivnicom za sastanak kako biste situaciju raspravili oči u oči - savetuje konsultant za poslovno ponašanje Rejčl Vagner.

- Uz temu sastanka dodajte listu stvari koje treba da prodiskutujete kako bi se učesnici mogli pripremiti te doneti ideje. Odredite specifičan početak sastanka, poštujte dogovoreno trajanje, a ako sastanak zahteva još vremena, dogovorite novo druženje - kaže ona.

Tako poštujete vreme svih učesnika i omogućujete im da se bolje fokusiraju te efikasnije reše problem.

 

Uvrede

Ako tokom prepiske u porukama emocije kulminiraju, najbolje je odigrati to na lep način. Razgovor preko ekrana olakšava pisanje reči koje biste posle mogli požaliti.

- Lakše je nekoga uvrediti pišući poruku nego kad ga gledate u oči - kaže Benet.

 

Svađa s partnerom

 

Ako ste dugo zajedno, naročito ako živite u istom domaćinstvu, uobičajeno je svađati se kroz sve platforme komunikacije. No stručnjaci upozoravaju da se nikad ne treba svađati porukama i mejlovima.

- Nemoguće je iz poruke ili maila pročitati ton i videti govor tela sagovornika, pa se zato iz natipkanih reči partnera može lako iščitati ono najgore - kaže savetnik Jonatan Benet iz Ohija.

RepublikaFoto: pixabay.com

Intimne i osetljive lične informacije

Konverzacija različitim tehnologijama danas je uobičajena i uglavnom tako širimo informacije, pa je teško zaustaviti razgovor ako se pojavi nešto osobno ili intimno. No zapitajte se želite li baš oko svega imati trag.

- Poruke i mejlove mogu se proslediti drugima i poslati ih bilo kome na svetu da ih pročita. Izbegavajte tako d ašaljete bilo što povezano s novim inicijativama u vašoj firmi, o osetljivim i poverljivim poslovnim informacijama, o sastancima uprave ili o drugim ličnim informacijama - kaže Vagner.

 

Negativne i sarkastične opaske

 

Imajte na umu da jedanput kada ste poslali e-mail ili poruku, one se mogu izvući u bilo kom trenutku kao dokaz protiv vas.

 

Izvinjenja

 

Naravno, lakše je otkucati "Oprosti" nego to izgovoriti, no ima manje značenje. Možda to ne mislite stvarno. Bez mogućnosti da vas sagovornik vidi i čuje, teško je reći šta zapravo osećate.

 

 
Dajem otkaz

 

Bez obzira koliko mrzite svoj posao ili što god vas je dovelo do odluke o otkazu, izbegavajte to da učinite porukom ili mejlom.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading