NE, NIJE NIKOTIN: Ovih ŠEST stvari vam može ozbiljno OŠTETITI pluća!

Autor:

Lifestyle

05.12.2020

02:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako se smatra da je duvanski dim izuzetno štetan za zdravlje pluća, ne nalazi se sam na listi uzročnika respiratornih problema.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ovih šest stvari šteti vašim plućima više nego što mislite:

TEPISI

Buđ, izmet glodara, grinje, toksični plinovi... Sve se to može sakrivati u vašem tepihu ​i uticati negativno na vaša pluća. Ono što ne znate jeste da verovatno i hemikalije koje se koriste pri postavljanju tepiha mogu štetiti zdravlju pluća. Ako ste osetljivi, bilo bi dobro razmisliti o tome da postavite parket ili da minimalno tri puta nedeljno usisavate podove, piše "Ordinacija.hr".

PESTICIDI

Ove hemikalije drže bube podalje, ali ako ih dirate, udišete ili jedete, one bi mogle uzrokovati probleme sa respiratornim i nervnim sistemom, hormonima, vidom, kožom...

VATROMET

Boje koje se nalaze u petardama i prskalicama složene su od raznih vrsti metala koje se pretvore u prah kad eksplodiraju, a ako ih udahnete mogu pogoršati astm​u​ ili ostale respiratorne probleme te uticati na zdravlje srca.

BRAŠNO

Pekari će često udahnuti brašno kad pripremaju proizvode, a zbog toga se mogu pojaviti simptomi poput otežanog disanja i zvuka "pištanja" pri disanju. Ako se ne obrati pažnja na vreme, mogu se pogoršati stanja poput astme, ali i uzrokovati ozbiljna oštećenja pluća.

PLIN

​Ploče za kuvanje, pećnice, grejači vazduha mogu uzrokovati bolesti pluća. Kako plin gori, proizvodi hemikaliju naziva dušikov(I) oksid koji može uzrokovati upale te izazvati kašalj ili astmu.

OSVEŽIVAČ VAZDUHA

Iako osveživanjem vazduha oni olakšavaju disanje, mogu i naštetiti zdravlju pluća. I u njemu se mogu razviti gljivice koje osveživač vazduha samo raspršuje po prostoriji, isti se problem može pojaviti s korišćenjem klima uređaja. Kako biste izbjegli probleme, redovite ih čistite.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading