Otkrivamo SEDAM KORAKA za sprečavanje akni zbog nošenja maske! A evo kako i da vam od nje ne oklempave uši

Autor: Republika

Lifestyle

03.12.2020

07:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Redovno nošenje zaštite je odraz odgovornosti, ali stvara i sitne probleme...

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Epidemija, sve veći broj zaraženih, situacija nimalo laka... Ako spadate u one odgovorne pojedince i redovno nosite masku, što je dobro, onda se ipak susrećete i s nekim poteškoćama.

Svima nam se ovih dana desilo da primetimo iritaciju na koži upravo u predelu koji prekriva maska, tu su i dosadne bubuljice koje se javljaju kao reakcija na to što su nam pore zatvorene, a ne treba zaboraviti ni bol ušiju, koji se javlja zbog nategnutosti vrpce kojom fiksiramo masku na lice. Sve ovo su u poređenju sa eventualnim zaražavanjem mali problemi, ali ipak nisu zanemarljivi, pa smo se mi potrudili da pokušamo da ih rešimo...

NE POSTOJI TIP KOŽE KOJI JE ZAŠTIĆEN

Kao i kod virusa, ni u ovom slučaju nema zaštićenih...

- Kod svih tipova kože može da se javi iritacija od nošenja zaštitne maske, posebno ako se nosi duži vremenski period tokom dana. Kod nekih se javlja iritacija od trenja ili pritiska materijala na kožu, drugima se pojavljuju akne - kaže dermatolog Dendi Engelman.

Problem sa nošenjem maske jeste i pojačano znojenje, u šta ste se sasvim sigurno i sami uverili.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

- Maska zadržava vlagu, znoj, ulja i prljavštinu i drži ih u blizini kože. Kao rezultat toga se javljaju akne, bubuljice, zapaljenje folikule dlake, iritacije, ispucali kapilari, kontaktni dermatitis i rozacea - kaže plastični hirurg dr Džejkob Štejger.

Međutim, postoje načini da zaštitite kožu i izbegnete nelagodnosti. Mi vam donosimo spisak od sedam postupaka koji će u ovom periodu morati da postanu rutina kada su nega kože i održavanje higijene u pitanju...

1. PRANJE LICA DVA PUTA DNEVNO

Stručnjaci preporučuju da perete lice dva puta dnevno blagim sredstvima jer je prvi korak ka zdravijoj koži razvijanje rutine za negu kože. Kao što ste pojačali higijenu ruku, tako morate da uradite i s kožom lica. Kada to prihvatite kao realnost, baš kao i učestalo pranje ruku, onda će vam biti lakše da i primenite.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

2. MATERIJAL OD KOG JE MASKA JE VAŽAN

Maske koje vam potpuno zapečate lice i koje ne dopuštaju vašoj koži da diše će nakupiti najviše loja i imaće najveći kontakt sa vašom kožom. Iako su one možda najefikasnije i najbolje štite, one su takođe najiritantnije za nošenje. Preporučuju se lagane platnene ili pamučne maske, a ono što treba da izbegavate u širokom luku jesu materijali poput sintetike, poliestera i najlona, pošto oni izazivaju pojačano znojenje kože lica.

Pre nego što stavite masku, očistite kožu nežnim tonikom za čišćenje, a ako su se bubuljice već pojavile, tretirajte ih sredstvima sa salicilnom kiselinom ili benzoil-peroksidom

 

3. ČESTO PRANJE MASKE

Maske od platna treba svakodnevno da se peru, a medicinske maske moraju svakodnevno da se menjaju. Za najbolju dezinfekciju je najefikasnije da se peru u mašini sa deterdžentom ili ih otkuvajte, tako ćete biti sasvim sigurni da ste uništili sve bakterije i viruse.

RepublikaFoto: Tanjug/ T. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

4. DAJTE LICU ODUŠKA

Skoro svaki dermatolog preporučuje da je dobra ideja da vaše lice bude malo bez maske da bi koža mogla da diše, ali, naravno, ukoliko ste u bezbednom okruženju, uz poštovanje pravila socijalnog distanciranja. Dermatolog Endru Aleksis preporučuje 10-15 minuta pauze od nošenja maske na svaka četiri sata, dok neki lekari tvrde da nije neophodno nositi masku ako ste sami u kući ili kolima, ali je zato na poslu ceo dan sa maskom na licu neminovnost.

Foto: Printscreen/facebook.com

ZBOG MASKE VAS BOLE UŠI? POSTOJI REŠENJE

Gotovo je nemoguće da se ovih dana niste zapitali hoće li konstantno nošenje maske izazvati klempavost! Osim toga, kako se nosite sa nelagodnim osećajem, pa čak i bolom ušiju nakon skidanja maske? Sve ovo su male muke svima zajedničke, a neki kreativni ljudi su se dosetili kako i to može da se reši... Lekari kažu da je takav bol često trenutan i brzo prolazi i da, ukoliko nakon skidanja maske ne ostaju otoci i podlivi, ne bi trebalo da bude posledica. Međutim, nekada bol traje dugo. Ako u roku od nekoliko sati ne prođe bol ili se javi krvni podliv, isto mesto ne bi trebalo da bude pod pritiskom sve dok tegobe ne prođu.

Ali šta sa estetikom? Kako da sprečimo da nam uši postanu klempave? Na internetu se pojavio neobičan predmet koji je "zapravo držač za masku". Društvene mreže su preplavljene oglasima za prodaju tih držača, a ni veliko interesovanje za njih nije izostalo. Držač je plastičan ili silikonski, savitljiv, pravougaonog oblika sa nekoliko zareza na oba kraja u koje mogu da se uvuku lastiši maske i tako se izbegne pritisak na uvo. Ovo izgleda kao sasvim prihvatljivo rešenje, ako ne želite da naprežete uši i razmišljate da li će nošenje maske narušiti vaš izgled.

5. KORISTITE BOLJU KREMU

Neke kreme i losioni mogu da doprinesu barijeri između vaše maske i kože lica. Preporučljivo je da koristite kreme koje ne zapušavaju pore, kao i one sa dodatkom glicerina i hijaluronske kiseline. Izbegavajte losione jakih mirisa, a ukoliko imate suvu kožu, najbolji izbor su vazelinske kreme. Imajte na umu da neke kreme mogu i da pogoršaju stanje vaše kože.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

6. ŠMINKA ISPOD MASKE - NIKAKO

Potreba za objašnjenjem u ovom slučaju je suvišna. Trebalo bi da zaboravite na šminkanje u području gde nosite masku, tvrde dermatolozi i dodaju da je dopušteno samo šminkati oči i napuderisati nos i čelo. Bilo kakvi karmini i sjajevi za usne će samo pogoršati stvar.

7. PORAZGOVARAJTE SA DERMATOLOGOM

Ako akne ili osipi postaju sve uporniji i ozbiljniji, a kućni tretmani ne daju rezultate, najbolje bi bilo da porazgovarate sa svojim dermatologom. Ukoliko je vaš problem malo veći, najbolje rešenje je da vam dermatolog prepiše terapiju, odnosno lekove za rešavanje problema s kožom. Nikako nemojte da pokušavate da problem rešite ceđenjem ili pritiskanjem jer postoji opasnost da vam ostanu trajni ožiljci na koži.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading