Otkrivamo odličan recept koji će vas oduševiti: Svež bosiljak cele zime - MOGUĆE JE!

Autor: Republika

Lifestyle

27.11.2020

13:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Miris i aroma koje ima ova biljka više vam neće nedostajati u jednom delu godine...

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Bosiljak je mnogima omiljen začin... Hrani daje specifičan šmek, čaj od bosiljka je blagotvoran za organizam, a postao je i neizostavan sastojak popularnih vrsta pića. Međutim, njegove sveže listove ne možemo koristiti cele godine... Ili ipak možemo? Trik koji donosimo garantuje da je to lako ostvarivo!

RECEPT ZA OČUVANJE SVEŽINE

Najbitnije jeste da, pre svega, dobro operete listove bosiljka, a zatim ih ostavite da se osuše. Pronađite manje teglice s poklopcima, operite ih i sterilišite. Na dno svake teglice stavite malo soli, zatim dodajte jedan red listova bosiljka, poprskajte s malo maslinovog ulja i tako slažite sve do vrha teglice - red soli, red bosiljka, red ulja. Kad ste teglicu napunili do vrha, gornji sloj bosiljka pospite solju i uljem, pa pritisnite i čvrsto zatvorite poklopac. Teglica u frižideru može da stoji i do dve godine, ali čisto sumnjamo da bosiljak nećete ranije potrošiti.

Bosiljak uništava više od 99 odsto bakterija u ustima, koje su odgovorne za stvaranje lošeg zadaha, zubnog kamenca, plaka i karijesa

BOSILJAK PROTIV AKNI

Koristi se u tretmanima protiv akni. Njegova antiseptička svojstva smanjuju inflamaciju i crvenilo kada se nanese na kožu, ali i kada se konzumira. Ovu biljku takođe možete da iskoristite za jačanje imuniteta tako što ćete od njenih listova napraviti čaj. Bosiljak sadrži bioflavonoid apigenin, koji je poznat po pozitivnom uticaju na ljudski organizam.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

IDEALAN DODATAK NAPICIMA

Višak listova bosiljka uvek možete staviti u koktele, kao što su džin-tonik i mohito. Takođe će oplemeniti ukus i bezalkoholnih pića, kao što su ledeni čaj od limuna ili kisela voda. Leti je dobra ideja staviti listove bosiljka zajedno s vodom u posudu za pravljenje leda. Kada ožednite, kocke leda možete staviti u običnu vodu i dobiti savršeno letnje osveženje, uz sve dodatne zdravstvene beneficije ove namirnice.

ODLIČAN ANTIDEPRESIV

Nedavne studije pokazale su da listovi bosiljka igraju značajnu ulogu u zaštiti od stresa jer imaju adaptogena svojstva. Vitamin C i ostali antioksidansi koje sadrži odlično umiruju i snižavaju krvni pritisak, pa tako umanjuju i stres. Dve kašičice usitnjenih listića ili jednu kašičicu sivog ili bosiljka u prahu prelijte sa 250 mililitara vruće vode i ostavite nekoliko minuta da odstoji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading