SUPER TRIKOVI KOJI SKRAĆUJU MUKE DOMAĆICAMA: Soda bikarbona i alu folija za blistavo staklo na rerni!

Autor: Republika

Lifestyle

27.11.2020

09:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako vam je dosad ribanje vrata na pećnici bilo mučenje, više ne mora da bude tako...

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Masnoća je neprijatelj svake domaćice, a čišćenje masnog šporeta i rerne je prava noćna mora. A tek kad pogledate staklo rerne, ma koliko da se trudite, nikada nije dovoljno čisto. Pa vreme je da se to promeni. Potrebne su vam dve stvari koje, sigurni smo, imate u kuhinji - i vaša rerna može da blista!

Neka masno staklo na vašem šporetu ne kvari pogled na vašu blistavo čistu kuhinju.

Zaboravite na skupe preparate i hemiju, sve što vam je potrebno jesu soda bikarbona i malo vode ili aluminijumska folija.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

1. Pasta od sode bikarbone

Najpre sipajte malo sode u činiju, pa dodajte vodu, tek toliko da napravite gustu smesu. Zatim pastu koju ste dobili razmažite po vratima rerne i pustite da odstoji oko pola sata. Uzmite mokar sunđer i krenite s ribanjem.

Iznenadićete se kada vidite koliko je soda moćna u odstranjivanju masnoće.

Sodi bikarboni možete dodati i malo sirćeta, i to će samo pojačati njeno dejstvo

 

2. Para od sode bikarbone

Za početak uključite rernu na 250 stepeni. U vatrostalnu posudu ili drugu odgovarajuću posudu sipajte četiri-pet kašika sode bikarbone i zalijte vodom, otprilike litar. Stavite to u rernu, zatvorite i ostavite 30-40 minuta. Isključite rernu i ostavite da se ohladi. Masnoća iz unutrašnjosti cele rerne, pa i sa stakla će omekšati. Poprskajte sada rernu i staklo 9% alkoholnim sirćetom. Ostavite da deluje još dvadesetak minuta i onda prebrišite rernu.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

2. Aluminijumska folija

Tvrdokorne fleke od hrane koja je prskala dok se peče možete ukloniti aluminijumskom folijom. Komad folije zgužvajte u tvrdu kuglicu, a zatim njome trljajte fleke kao da koristite gumicu za brisanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading