Ako se konzumiraju u velikim količinama OVE tri namirnice mogu da izazovu RAK DEBELOG CREVA!

Autor: Republika

Lifestyle

20.11.2020

01:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I Svetska zdravstvena organizacija potvrdila je neke od ovih navoda naučnika...

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Rak debelog creva je jedan od najčešćih tipova karcinoma gastrointestinalnog trakta. Uzroci su brojni, od naslednog faktora do svakodnevne ishrane i životnog okruženja.

Prema tvrdnjama naučnika, određena hrana značajno podiže rizik od razvijanja karcinoma creva. Naučne studije dokazale su da sledeće tri namirnice značajno podižu rizik od nastanka raka creva, naročito ako se konzmiraju svakodnevno!

RepublikaFoto: youtube.com/Jelajelena Petrovic
Foto: Ilustracija

1. Prerađevine od crvenog mesa

Kobasice, slanina i druge mesne prerađevine prepune natrijumovih nitrita izazivaju patološke promene u sluzokoži creva, koja stimuliše pojavu atipičnih ćelija koje rastu i formiraju tumore.

Četiri godine nakon što je Svetska zdravstvena organizacija uključila mesne prerađevine na listu kancerogenih namirnica, ova činjenica je potvrđena još jednom studijom. Naime, studija koji je 2019. sproveo Univerzitet Oksford na više od 500 hiljada muškaraca i žena iz Velike Britanije, starosti od 40 do 70 godina. Tokom istraživanja, rak debelog creva zabeležen je kod 2.609, a prema upitnicima koje su ispunjavali o ishrani, svaki od njih konzumirao je više od 25 grama prerađenog mesa dnevno.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

2. Crveno meso

Ista studija povezala je rizik od kancera debelog creva sa redovnom konzumacijom crvenog mesa u bilo kojoj formi (prženo, pečeno, kuvano). Karcinogenost crvenog mesa upola je manja nego kod prerađevina, zabeležili su naučnici, koji tvrde da unošenje 50 do 70 grama crvenog mesa svakog dana može značajno da podigne rizik od nastanka tumora.  

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

3. Alkohol

Alkohol ima destruktivni efekat na sluzokožu creva, pa tako redovna konzumacija pojačava rizik od razvoja tumora u crevima. Ove navode potvrdio je Nacionalni istraživački centar za rak u Sjedinjenim Američkim Državama.

U desetogodišnjoj studiji naučnici su posmatrali vezu između redovnog ispijanja alkohola i kancera kod osoba starijih od 40 godina. Ispostavilo se da oni koji piju malo alkohola s vremena na vreme u proseku žive duže od onih koji piju puno ili ne piju uopšte. Ovaj zaključak izazvao je puno kontroverzi i ponovo pokrenuo pitanje benefita povremenog ispijanja alkohola.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading