ŠOK OTKRIĆE O VIRUSU: Muškarci brže od žena gube antitela na koronavirus?!

Autor: Republika

Lifestyle

18.11.2020

18:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova studija sugeriše da bi nivo antitela koronavirusa mogao brže da pada kod muškaraca u odnosu na žene.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Istorijski gledano, medicinska istraživanja često su imala jedinstven pristup u kojem su obuhvatala i muškarce i žene uprkos sve većim dokazima da se polovi razlikuju u načinu na koji se bore protiv određene bolesti.

Utvrđeno je i to da postoji veća mogućnost da će se žene u većoj meri zaraziti koronavirusom, ali da su otpornije od muškaraca.


Studija koja još nije prošla recenziju, obuhvatala je gotovo šest meseci istraživanja u koje je bilo uključeno 308 članova osoblja u bolnicama Univerziteta u Strasbourgu u Francuskoj, a kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom. Većina tih pacijenata imala je blage simptome bolesti COVID-19.

Različita antitela su merena uz pomoć tri vrste testa u dve vrste istraživanja tokom perioda od 172 dana. Na prvom uzorkovanju krvi, muškarci stariji od 50 godina i oni s indeksom zdrave telesne težine imali su najveći nivo antitela. Na drugom uzorkovanju, nivoi antitela opali su više kod muškaraca nego kod žena, bez obzira na starost i težinu.
RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Istraživanja su pokazala da muškarci imaju viši nivo antitela od žena u akutnoj fazi, ali da uprkos tom boljem imunološkom odgovoru na početku zaraze, njihov nivo antitela pada vremenom i to mnogo brže, dok su, s druge strane, žene stabilnije zadržale taj nivo - kazala je Samira Fafi-Kremer, šefica virusologije u bolnicama Univerziteta u Strasbourgu i jedna od autora studije.

Pad antitela zavisi od njihovog nivoa na početku zaraze

Još jedan od autora studije Oliver Schwartz, kazao je da ovaj pad antitela zavisi od toga koliki je njihov nivo postignut na početku zaraze.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

- Dakle, ako imate više antitela na početku, imaćete i brži njihov pad, ali to još moramo otkriti zbog čega - dodao je Schwartz.

Doktorica Sabra Klein s Univerziteta Johns Hopkins navela je da bi kreatori vakcina trebalo da analiziraju ove podatke kako bi vremenom mogli uporediti muške i ženske reakcije na njih. Postoji mogućnost da bi pad antitela kod muškaraca mogao biti jednako brz i nakon vakcinacije.

- Ako se antitela kod muškaraca u većoj meri smanje u odnosu na one kod žena i posle vakcinacije, postoji mogućnost da će muškarcima biti potrebna još jedna vakcina za obnavljanje antitela kako bi mogli da zadrže imunitet - kazala je Klein.

Utvrđivaće se pojava različitog imunološkog odgovora

Razumevanje imuniteta na koronavirus još nije potpuno. Naučnici su upozorili da su antitela koja generišu B-ćelije ključna za odbrambeni odgovor čoveka, ali nisu jedino oružje kojim imunološki sistem raspolaže. T-stanice koje imaju zadatak da stimulišu proizvodnju B-ćelija, kao i da unište respiratorne ćelije koje je virus zahvatio, podjednako su ključne.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Nisam iznenađena da bi moglo doći do razlike u intenzitetu imunološkog odgovora jer je to u skladu s drugim infekcijama, ali treba sprovesti i dodatna istraživanja. Verovatno je da će memorijske T-ćelije biti sačuvane i nakon infekcije pa i vakcinacije pa će moći da podrži imunološki odgovor u slučaju druge zaraze kao što je to slučaj kod mnogih drugih virusnih infekcija, međutim, za to još nemamo dokaza - kazala je doktorka Sabine Oertelt-Prigione s Univerziteta Radboud u Nizozemskoj, piše The Guardian.

Ovog mseseca, studija provedena nad 100 pacijenata koju je vodio britanski konzorcijum za imunologiju koronavirusa, pokazala je da je imunitet T-ćelija verovatno prisutan kod većine odraslih šest meseci nakon primarne infekcije. Odvojena studija koja je obuhvatila 185 pacijenata i koja tek treba da bude pregledana, pokazala je da osam meseci nakon infekcije, većina ljudi koja se oporavila još ima dovoljno imunih ćelija da spreči nastanak bolesti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading