KAD KAŽEŠ JESEN, POMISLIŠ KESTEN! Evo kako sve može da se upotrebi: Da li ste znali da od njega možete da napravite pastu za zube?!

Autor: Republika

Lifestyle

11.11.2020

08:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Plod koji se jede može da posluži i kao igračka deci i kao dekoracija...

RepublikaFoto: Photo by Markus Spiske on Unsplash
Foto: Ilustracija

Za početak je veoma važno da se pre sakupljanja ploda postarate da saznate da li su jestivi. Ako niste sigurni da li ste izabrali ispravno, nemojte ga koristiti za ishranu. Osim toga, bitno je da se plodovi sakupljaju redovno i do prvog mraza. Što duže stoje na zemlji, veća je verovatnoća da su ih napale štetočine. Takođe, ako se dugo nalaze u vlažnoj sredini, može da dođe do pojave truleži. Bitno je da se proces obavi što pre. Kesten može da se peče, kuva, koristi za proizvodnju brašna, putera ili da se ostavi u zamrzivaču i koristi tokom zime.

Često ćete pri sakupljanju kestena naići na one sa zelenom opnom, koja nije otpala. Ovakve plodove treba ostaviti nekoliko dana na suvom mestu da se prosuše i u velikom broju slučajeva nakon sušenja plod sam ispadne. Pre konzumiranja treba ih termički obraditi jer, kao i žir, kesten sadrži tanine, koji kod nekih ljudi mogu da prouzrokuju bolove u stomaku.

KAKO SE PRAVILNO PEČE KESTEN?

Pre pečenja kestenje možete iseći na polovine ili ga zaseći sa donje strane u obliku iksa. Najlakše je da kesten stavite na dasku za sečenje i vodite računa da ne sklizne da ne dođe do povrede. Kada ih isečete, one koji su loši odmah bacite, a nakon pečenje ljuska se blago odvoji, pa je znatno lakše ljušćenje. Treba ih peći na 200 stepeni od 15 do 20 minuta. Vreme pečenja može biti kraće, sve u svemu, vodite računa da kesteni ne zagore. Kada se ohlade, uklonite koru. U ovom trenutku možete da zamrznete, jedete proizvode ili da ih meljete u brašno. Za mlevenje koristite blender ili manji mlin. Ako želite da dobijete finije brašno, meljite duže i nakon prvog mlevenja prosejte, pa ponovite proces.

Pored toga što su jestive, male braon kuglice se mogu upotrebiti na još mnogo neverovatnih načina, koje vam otkrivamo...

Kesten može da naraste i više od 25 metara i može živeti više od 500 godina

 

PRIRODNI PRAZNIČNI UKRASI I DEKORACIJA

Od divljih kestena možete da napravite jednostavne ukrase za jelku. Jednostavno ih premažite lepkom, pa uvaljajte u šljokice raznih boja i vaši ukrasi su spremni! Pustite mašti na volju, pa ih ofarbajte srebrnim ili zlatnim sprejom, zalepite na njih neku mašnicu ili zvezdicu, dodajte malu zakačku i eto još jedne varijante ukrasa za novogodišnje drvo. Osim toga, kesten možete da koristite za dekoraciju doma. Jesen je prelepo godišnje doba, koje svojim bojama inspiriše, te neka i vaš dom pomoću jesenje dekoracije dobije tu neopisivu toplinu. Poređajte kestenje sa suvim lišćem u činiju, dodajte tome još neke plodove poput žirova i šišarki i već ćete imati veoma lepu ikebanu za sto ili policu.

RepublikaFoto: Photo by Anna Kubiak on Unsplash
Foto: Ilustracija

ODLIČNA ZABAVA ZA DECU

Zajedno sa klincima sakupite mnogo kestenja raznih veličina, a zatim kod kuće pomoću čačkalica sastavljajte razne životinje i oblike. Na veliki kesten pričvrstite mali, a sa zadnje strane zalepite krila od lišća i dobili ste divnu šumsku vilu.

Pire i kolači od kestena su prave poslastice u jesenjim danima

OTERAJTE PAUKOVE I MOLJCE

Kestenje otpušta hemikaliju koju paukovi mrze i zato ga stavite u male posude u kući gde imate paukove i oni više sigurno neće dolaziti. Ako imate problem sa moljcima, koji vam izgrizu odeću ako duže vreme stoji u ormaru, i u tome će vam pomoći kestenje. Jednostavno stavite nekoliko kestenčića među garderobu i moljci je više neće gristi.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

OVAKO SE SADI KESTEN

Potreban vam je plod pitomog kestena, plastična činija, vlažan pesak. Kada sakupite plodove, važno je da znate da ne smeju da se isuše jer gube klijavost i da što pre treba da krenete sa uzgojem. U činiju stavite vlažan pesak, potom plodove kestena tako da ravan deo ploda stavljate ka dole, a nakon toga ide još jedan sloj vlažnog peska preko ploda. Plodovi treba od dva do četiri meseca da budu na hladnom, najbolje bi bilo u frižideru, da bi plod krenuo da klija. Kada proklija, uzmete saksiju sa zemljom i na dubini od nekoliko centimetara stavite proklijalo seme tako da klica ide ka dole direktno u zemlju. Saksija bi trebalo da stoji na toplom mestu, a nakon nekog vremena semenka će početi da niče i dobićete mladu biljku kestena. Tu biljku možete kasnije zasaditi na nekom drugom mestu u dvorištu.

NAPRAVITE EKO-SREDSTVO ZA PRANJE

Sastojci:

• 5-8 divljih kestena

• 300 ml vode

Priprema:

Sakupite sveže kestenje i temeljno ga operite. Potom kestenove otvorite pomoću noža, pa sve zajedno stavite u vodu. Kuvajte na laganoj vatri oko 15 minuta. Ostavite da se tečnost ohladi. Procedite u staklenu flašu. U tečnosti ne sme da bude komadića kestenja. I gotovo je ekološko prirodno sredstvo za pranje.

RECEPT ZA PIRE OD KESTENA

Sastojci:

• kg kestena

• 500 ml punomasnog mleka

• 2 vanil-šećera

• 20 g belog šećera

• 25 ml ruma

Priprema:

Skuvajte kestene u vodi i ogulite ih. Najbolje se gule dok su još vrući, držite ih poklopljene u loncu da što duže ostanu topli. Usitnite oguljene kestene u pire. Nalijte mleko, dodajte šećer i rum, pa, mešajući, kuvajte dok kesteni ne upiju mleko i dok se sve ne sjedini. Ako vam se čini da je smesa pregusta, dodajte još mleka, a ako je retka, kuvajte malo duže. Kada kesteni upiju mleko i napravi se gusta smesa, provucite je kroz mašinicu za meso da biste dobili rezance. Ukrasite šlagom.

MASKA ZA LICE OD KESTENA

U blenderu izmiksajte kestenje. Potom ga pomešajte s malo vode. Tako ćete dobiti gustu masku koju možete jednostavno naneti na lice. Ostavite masku da deluje oko 10 minuta, pa je potom isperite toplom vodom. Maska od kestenja je dobra za negu masne kože.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

NAPRAVITE PASTU ZA ZUBE

Sastojci:

• 3 kašike praha od divljeg kestena (oguljenih)

• kašika sode bikarbone

• 10-15 listova sušene žalfija

Priprema:

Pomešajte sve sastojke u posudi, pa ih sameljite. Zatim samlevene sastojke pomešajte s malo vode i stavite u posudu. Dobićete savršeno sredstvo za izbeljivanje zuba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading