KOROM POMORANDŽE ISPOLIRAJTE DRVENI NAMEŠTAJ I SLAVINE! Evo šta još sve možete sa njom da uradite

Autor: Republika

Lifestyle

28.10.2020

21:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pomorandže su popularno voće, najčešće ih konzumiramo sveže zbog činjenice da su bogate vitaminom C, ali one vrlo često završavaju i u kolačima, kojima daju odličan šmek, a, naravno, tu su i sokovi, koji su bez njih nezamislivi. Koliko su zdrave, izlišno je govoriti, ono što je nas zanimalo jeste kako ovo voće može da se upotrebi u domaćinstvu. Tu, pre svega, mislimo na popularne trikove koji posao jedne domaćice značajno olakšavaju i, verovali ili ne, pomorandže zaista mogu da se upotrebe na mnogo načina, neobičnih i potpuno neočekivanih!

RepublikaFoto: Photo by Noah Buscher on Unsplash
Foto: Ilustracija

Pre nego što otkrijemo kako sve pomorandžu možete upotrebiti u kući, napominjemo da, ukoliko ste u mogućnosti, treba da kupujete uvek organski proizvedene pomorandže, čija kora nije tretirana pesticidima, posebno ako želite da ih koristite u jelima ili za negu kože.

Ako ipak niste u mogućnosti da sebi priuštite takve pomorandže, onda ih pre upotrebe dobro operite pod mlazom hladne vode kako biste oprali što više štetnih materija.

 Skuvajte koru pomorandže u vodi i dodajte malo soli, time ćete izlečiti mamurluk

U nastavku otkrivamo odlične trikove koji pokazuju kako sve možete da koristite ovo voće...

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

ZA ČIŠĆENJE

Uklonite mrlje od vode - Ako vas nerviraju mrlje od vode koje se stvaraju na česmama, jednostavno ih možete ukloniti tako što ćete ih ispolirati unutrašnjošću pomorandžine kore.

Ispolirajte drveni nameštaj - Beli deo kore pomorandže takođe može vratiti sjaj starom drvenom nameštaju.

Koristite kao sredstvo za čišćenje - Kore pomorandže stavite u staklenu teglicu, prelijte belim sirćetom, pa ostavite nekoliko nedelja u frižideru i povremeno promešajte. Nakon nekoliko nedelja procedite tečnost, sipajte u sprej-bocu i koristite za čišćenje podova i prozora.

RepublikaFoto: youtube.com/NigiVlogs
Foto: Ilustracija

U DOMAĆINSTVU

Oterajte insekte - Mravi, moljci i komarci ne vole određene komponente koje su pronađene u kori pomorandže. Oteraćete ih tako što ćete koru pomorandže postaviti na mesta odakle mislite da insekti dolaze.

Osvežite prostoriju - Pomorandža ima neodoljivo osvežavajući miris koji svakoj kući daje određeni šarm. Kore pomorandže jednostavno osušite u rerni, sameljite u blenderu i stavite u male platnene vrećice. Možete ih okačiti u kupatilu, ormarima...

Omekšajte smeđi šećer - Ako vam se smeđi šećer često pretvori u grudve, to ćete sprečiti tako što ćete u posudu sa šećerom staviti nekoliko komadića kore narandže. A, kao bonus, dobićete i sjajnu aromu šećera.

JOŠ IDEJA KAKO DA UPOTREBITE OVO JUŽNO VOĆE

Za otklanjanje mirisa iz obuće - Koricu pomorandže stavite u platnenu kesicu, zavežite je i preko noći stavite u cipele koje nisu baš prijatnog mirisa. Kora će upiti sav smrad.

Piling za telo - Ovo je najjednostavniji piling koji možete sami da napravite. Stavite koru pomorandže u gazu, zavežite i koristite umesto sunđera za vreme tuširanja. Kora pomorandže će kožu učiniti čvrstom, svetlijom i glatkom.

Napravite sveće - Kora pomorandže može poslužiti i kao brza dekoracija! Od nje možete da napravite male svećnjake tako što ćete iseći voće napola, a onda izdubiti polovine i napuniti voskom. U sve to treba ubaciti i mali fitilj. Ove sveće prelepo mirišu.

Napravite balzam za kosu - Kora pomorandže je delotvorna u borbi protiv peruti i oslobađa vas dosadnog svraba i belih tačkica po ramenima. Pomešajte malo samlevene kore i vode i ostavite da prenoći. Sledećeg dana izmasirajte kožu glave i kosu i rešićete se peruti i dobićete dubinsku negu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading